Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: 50.000 δολάρια για ένα νεφρό. Αυτό το ποσό ζήτησε επίδοξος πωλητής του νεφρού του, απαντώντας σε ανάλογη αγγελία αγοραστή από τη Μ. Βρετανία. Μια χώρα που όπως οι περισσότερες απαγορεύουν την εμπορική διαφήμιση του εμπορίου οργάνων. 

Ο ρεπόρτερ της εφημερίδας Sunday Post, δημιούργησε μια ψεύτικη αγγελία στο facebook ζητώντας δότη νεφρού για την αδελφή του. Μέσα σε μόλις μια εβδομάδα είχε λάβει 11 απαντήσεις από όλο τον κόσμο, από την ίδια τη Μ. Βρετανία μέχρι την Ινδία και το Μεξικό. Ένας από τους ενδιαφερόμενους ζήτησε 50.000 δολάρια για να δώσει το νεφρό του. Άλλος ένας 22χρονος από το Νορθάμπτον, προσφέρθηκε έναντι 33.000, προκειμένου αυτός και η έγκυος αρραβωνιαστικιά του να βρουν τα χρήματα για να επιστρέψουν στην Ουγγαρία από όπου κατάγονται.
 
Η έρευνα του ρεπόρτερ αποκάλυψε ότι δεν είναι λίγοι οι «πρόθυμοι» δότες που έχουν δημιουργήσει μόνοι τους αγγελίες στο facebook πουλώντας τα όργανά τους, περιγράφοντας τον τύπο αίματός τους και την τιμή που ζητάνε. Σύμφωνα με μια έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας το 2012, περίπου ένα όργανο πουλιέται και αγοράζεται με παράνομο τρόπο κάθε ώρα στον κόσμο. Οι δότες είναι συνήθως εξαθλιωμένοι οικονομικά άνθρωπο. Ακόμα χειρότερα, σε πολλές περιπτώσεις η αφαίρεση των οργάνων τους γίνεται χωρίς τη συγκατάθεση του, από αδίστακτες εγκληματικές οργανώσεις σε θύματα απαγωγής ή εξαναγκασμένης πορνείας και παιδιά.
 
Σε μια τεράστια και κερδοφόρα αγορά, αν υπολογιστεί ότι μόνο στις ΗΠΑ περίπου 100000 ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού. Από τους οποίους 4.500 κάθε χρόνο πεθαίνουν περιμένοντας.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top