Όλα είναι ανοιχτά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα» είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο Βήμα, προσερχόμενος το απόγευμα στη νέα συνάντηση με την τρόικα, την πρώτη του δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων. Μια δήλωση σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από την αισιόδοξη διαβεβαίωσή του από τις Βρυξέλλες ότι η τρόικα επιστρέφει και το «Μάιο θα έχουμε τα λεφτά».
 
Η μεταστροφή αυτή ίσως να οφείλεται στο ότι ενώ τα ανοικτά θέματα είναι πολλά και κρίσιμα, το Eurogroup «έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό» της Αθήνας για συμφωνία μέχρι την Κυριακή, ο Σόιμπλε εμφανίζεται ανένδοτος ως προς την εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων και η κυβέρνηση εν όψει εκλογών αρνείται κατηγορηματικά να υποκύψει για άλλη μια φορά στις απαιτήσεις των δανειστών.
Στα δύσκολα και πολιτικά ευαίσθητα θέματα της διαπραγμάτευσης που παραμένουν ανοικτά, όπως είναι τα εργασιακά, οι απολύσεις και οι περαιτέρω περικοπές στο Δημόσιο, ήρθε να προστεθεί και αυτό της διανομής μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, με την κυβέρνηση να τονίζει σε όλους του τόνους ότι δεν θα υποχωρήσει από τη δέσμευσή της να ενισχύσει μέσω του πλεονάσματος αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
 
Από την πλευρά της η τρόικα, εκτός ότι -σύμφωνα με πληφορορίες- ακόμη αμφισβητεί το τελικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, εμμένει στο ότι η συμφωνία του 2012 με την ελληνική κυβέρνηση προέβλεπε πως τουλάχιστον το 30% του πλεονάσματος θα διατεθεί για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ μέχρι και 70% θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να υποστηρίξει προσωρινές πολιτικές που στοχεύουν στην τόνωση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής αυτόματα, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.
 
Με τις διαπραγματεύσεις να κινούνται σε λεπτές ισορροπίες, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συναντώνται το βράδυ στο Μαξίμου προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν τα περαιτέρω βήματα, ποιες γραμμές θα μείνουν κατακόκκινες και ποιες ίσως ξεθωριάσουν.
Στη συνάντηση θα συμμετέχει και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, που αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την τρόικα, που κράτησε περίπου 2,5 ώρες, πήρε το δρόμο προς το Μέγαρο Μαξίμου.

epikaira.gr
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top