Ενα νέο φάρμακο που θα αποτρέπει την καρδιακή προσβολή προτού καν εμφανιστούν τα σχετικά συμπτώματα αναπτύσσουν επιστήμονες στην Αυστραλία. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μόνας ανακοίνωσαν ότι το φάρμακο αυτό δεν θα προκαλεί παρενέργειες και ότι θα μειώνει επίσης τη βλάβη που προκαλείται στην καρδιά από την καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία ανήκει στις πρώτες αιτίες θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τους καθηγητές Arthur Christopoulos και Peter Scammells από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου, μελέτησαν τη δράση μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης που ανήκει στην οικογένεια των υποδοχέων GPCRs. Οι συγκεκριμένοι υποδοχείς παίζουν βασικό ρόλο σε κάθε βιολογική διαδικασία καθώς και στις περισσότερες ασθένειες, ανάμεσα μεταξύ των οποίων ο διαβήτης, η παχυσαρκία, ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, αλλά και η φλεγμονή και οι νευροψυχιατρικές διαταραχές.

Οι επιστήμονες συνέδεσαν τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη με δύο μόρια και το αποτέλεσμά τους έδειξε ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην ανάπτυξη μιας νέας γενιάς φαρμάκων, πιο στοχευμένων και που θα προκαλούν ελάχιστες παρενέργειες.

Σύμφωνα με τον Arthur Christopoulos, η εξέλιξη αυτή αποτελεί καινοτομία. «Οταν υπάρχει καρδιακή προσβολή, τα κύτταρα της καρδιάς πεθαίνουν λόγω έλλειψης οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών» εξήγησε. «Ομως η βλάβη είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν το αίμα επιστρέφει γρήγορα στα καρδιακά κύτταρα λόγω των ελευθέρων ριζών και της παραγωγής χημικών ουσιών που έχουν σχέση με τη φλεγμονή».

Τα φάρμακα που υπάρχουν σήμερα για να ελαχιστοποιούν τη βλάβη ενεργοποιούν έναν υποδοχέα στην καρδιά, με αποτέλεσμα να επιβραδύνουν τη λειτουργία της. Αυτό σημαίνει ότι, όταν η ενεργοποίηση είναι μεγάλη λόγω μεγάλης δόσης του φαρμάκου, η καρδιά μπορεί ακόμη και να σταματήσει. Ωστόσο, με το νέο φάρμακο οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να ενεργοποιούν την απαραίτητη πρωτεΐνη, ώστε να ωφελεί την καρδιά προστατεύοντάς την και αποφεύγοντας παράλληλα τις παρενέργειες, όπως η επιβράδυνση της λειτουργίας της.

Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη - Δημοκρατία
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top