Αίσθηση έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα η πρόταση ενός φυσικού για την κατασκευή γιγαντιαίων τειχών σε περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών που πλήττονται από ανεμοστρόβιλους. Ο Ρόνγκτζια Τάο πιστεύει ότι η ανέγερση τριών τειχών θα μπορούσε να «δαμάσει» αρκετά τους ανέμους, ώστε να αποτρέψει τη δημιουργία ανεμοστρόβιλων στις μεσοδυτικές πολιτείες.

«Εάν χτίσουμε τρία μεγάλα τείχη από τα ανατολικά προς τα δυτικά, ένα στη Βόρεια Ντακότα, ένα κατά μήκος των συνόρων του Κάνσας με την Οκλαχόμα και ένα τρίτο νότια, στο Τέξας και τη Λουιζιάνα, θα ελαχιστοποιήσουμε τις απειλές στη Δίοδο των Ανεμοστρόβιλων για πάντα», είπε ο Τάο κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικών, στο Ντένβερ. Τα εν λόγω τείχη θα έχουν ύψος 300 μέτρων και το μήκος τους θα φθάνει τα 160 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το φυσικό από το πανεπιστήμιο Τεμπλ, οι μεγάλοι ανεμοστρόβιλοι της Διόδου - μιας περιοχής που εκτείνεται σε τέσσερις πολιτείες, όπου το φαινόμενο είναι συχνότερο - σχηματίζονται από τη βίαιη σύγκρουση θερμών βορείων ανέμων και ψυχρών νοτίων ανέμων. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη περιοχή των μεσοδυτικών πολιτειών πλήττεται περισσότερο από άλλες επειδή δεν υπάρχουν βουνά για να ανακόψουν τους ανέμους.

Όπως εξήγησε, στόχος των τειχών δεν θα ήταν να προστατεύσουν κατοικημένες περιοχές, καθώς μια τέτοια κατασκευή ούτως ή άλλως δεν θα ήταν αρκετά στιβαρή για να αναχαιτίσει ανεμοστρόβιλους, αλλά να εμποδίσει το σχηματισμό τους. Μάλιστα, κατά τον ίδιο πάντα, θα μπορούσαν να κατασκευαστούν ακόμη και από γυαλί. «Μίλησα με ορισμένους αρχιτέκτονες και μου είπαν ότι είναι εφικτό. Θα έπαιρνε αρκετά χρόνια για να ολοκληρώσουμε τα τείχη, αλλά θα μπορούσαμε να τα κατασκευάσουμε τμηματικά», είπε ο Τάο.

Η ιδέα του μπορεί να ακούγεται ενδιαφέρουσα και να έχει συζητηθεί αρκετά, όμως μάλλον αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι αμφισβητούν ότι τρία τείχη, τα οποία θα στοίχιζαν 16 δισεκατομμύρια δολάρια, θα κατόρθωναν αυτό που ισχυρίζεται ο Τάο. «Όσοι γνωρίζω συμφωνούν 100%: πρόκειται για μια παρανοϊκή ιδέα», είπε στο BBC ο καθ. Τζόσουα Βέρμαν από το αμερικανικό Κέντρο Ερευνών για την Κακοκαιρία. «Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, η αντίληψή του για το πώς σχηματίζονται οι ανεμοστρόβιλοι είναι λανθασμένη. Οι μετεωρολόγοι τρέμουν στο άκουσμα της έκφρασης “σύγκρουση θερμού και ψυχρού αέρα”. Είναι πολύ πιο περίπλοκο από αυτό.»

Σύμφωνα με το Βέρμαν, ένα γιγαντιαίο τείχος - πολύ μεγαλύτερο από αυτό που προτείνει ο Τάο - θα μπορούσε να ανακόψει ανεμοστρόβιλους, όμως οι επιπτώσεις του στο κλίμα θα ήταν ενδεχομένως πολύ σοβαρότερες.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top