Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν το απόγευμα της Παρασκευής έξω από την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης, μέλη της Πρωτοβουλίας «Μένουμε Θεσσαλονίκη», κατά διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση σχεδίου δημιουργίας χωριού για Βορειοευρωπαίους συνταξιούχους όπου νέοι άνεργοι θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
 
Πρόκειται για ένα σχέδιο της Πρωτοβουλίας ProWork και σύμφωνα με αυτό αναζητείται ένα χωριό, με ήλιο και θάλασσα, στο οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να συμβιώσουν και να συνεργαστούν Βορειοευρωπαίοι συνταξιούχοι με νέους άνεργους από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία.
Οι συνταξιούχοι θα μπορούν να αποσυρθούν μόνιμα ή για ένα διάστημα του χειμώνα δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε νέους άνεργους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
 
Το σχέδιο αυτό, έχει την υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου Διασύνδεσης ΑΠΘ, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Θεσσαλονίκη: Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» και θα παρουσιαστεί σήμερα το απόγευμα, σε εκδήλωση στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη με σκοπό την προσέλκυση εθελοντών για την υλοποίησή του.
 
«Η δράση έχει ως στόχο να δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε χώρες του νότου, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, που μαστίζονται από την ανεργία», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Εμμανουήλ Χατζηγιάννης, εθελοντής στην τοπική ομάδα του ProWork στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν ήδη προτάσεις για δημιουργία είτε νέων χωριών, είτε αναζωογόνησης εγκαταλελειμμένων, στη Νότια Ελλάδα και τη Χίο.
 
Η «Πρωτοβουλία Μένουμε Θεσσαλονίκη» αντιδρά σε αυτά τα σχέδια λέγοντας: «Έρχεται η πρωτοβουλία ProWork με τον δήμαρχο και μας λένε ότι αλληλεγγύη και προοπτική σημαίνει να δουλεύεις ως υπηρέτης, μπάτλερ, παιδί για τα ψώνια σε αυτούς που θα ξεπουλήσουμε τα έρημα χωριά μας».
Η Πρωτοβουλία χαρακτηρίζει τα σχέδια αυτά  ως «αποικιοκρατία με σφαίρες από ζάχαρη», και σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, με στόχο να μεταβληθεί η Βόρειος Ελλάδα σε «ΚΑΠΗ πολυτελείας» βορειοευρωπαίων συνταξιούχων.
ΑΜΠΕ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top