Μετά τις τράπεζες Πειραιώς και Eurobank και η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι θα αντλήσει έως 1,2 δισ. ευρώ. Αντίθετα, η Εθνική Τράπεζα δείχνει αδυναμία να παρουσιάσει τρόπο κάλυψης των αναγκών της, ανοίγοντας και πάλι το κεφάλαιο της πλήρους κρατικοποίησής της. Η Αlpha Bank ανακοίνωσε το Σάββατο ότι προτίθεται να αντλήσει έως 1,2 δισ. ευρώ και συγκαλεί γι' αυτό έκτακτη γενική συνέλευση στις 28 Μαρτίου 2014.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, τα νέα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για κεφαλαιακή ενίσχυσή της (242.000.000 ευρώ) και για εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου (940.000.000 ευρώ). Η τράπεζα προτίθεται να εξετάσει την προνομιακή συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων της και των κατόχων warrants στη διαδικασία.
 
Η Εθνική Τράπεζα είναι η μόνη από τις τρεις μεγάλες τράπεζες που διατηρούν ακόμη τον ιδιωτικό χαρακτήρα τους και η οποία δεν διατύπωσε σχέδιο κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών. Η διοίκηση της Εθνικής ανέφερε ότι θα παρουσιάσει σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης έως τη λήξη της σχετικής διορίας, που ορίστηκε στις 15 Απριλίου 2014. Η τρύπα της ανέρχεται σε 2,183 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά τα 2,945 δισ. της Eurobank. Η τελευταία ελέγχεται κατά 94% από το ΤΧΣ και έχει ανακοινώσει ότι θα προβεί σε αύξηση κεφαλαίου για να καλύψει το σύνολο των αναγκών της με ιδιωτικά κεφάλαια. Η Εθνική Τράπεζα ελέγχεται κατά 85% από το ΤΧΣ και διατηρεί προς το παρόν τον ιδιωτικό χαρακτήρα. Στην περίπτωση που η τράπεζα δεν μπορέσει να βρει το σύνολο των κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα, τότε το ΤΧΣ θα καλύψει την τρύπα και η Εθνική θα χάσει τον ιδιωτικό χαρακτήρα της. Η έννοια του ιδιωτικού χαρακτήρα δόθηκε στις τράπεζες για να διατηρήσουν τις παλιές διοικήσεις και οριοθετήθηκε με την κάλυψη με ιδιωτικά κεφάλαια του 10% των αυξήσεων κεφαλαίου στη φάση της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης στα μέσα του 2013.
Αντίθετα, η Eurobank σε εκείνη τη φάση δεν κατάφερε να καλύψει με ιδιωτικά κεφάλαια το 10% των κεφαλαιακών αναγκών της. Ετσι, πέρασε στον έλεγχο του ΤΧΣ, το οποίο και άλλαξε την προηγούμενη διοίκησή της.
 
Χρήστος Ιωάννου - Δημοκρατία

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top