Το αναμενόμενο συνέβη. Στον διαγωνισμό της ΕΕΤΤ, που καταγγέλθηκε ήδη ως φωτογραφικός υπέρ της λειτουργίας μονοπωλίου στην ψηφιακή τηλεόραση, έστειλε φάκελο συμμετοχής μόνο ο πάροχος δικτύου της Digea. Η εταιρεία, δηλαδή, στην οποία μέτοχοι είναι οι «πελάτες» της, τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. 

Ούτε η Nova, η οποία έστησε έναντι επένδυσης 2 εκατ. ευρώ επίγειο δίκτυο πομπών σε 21 κέντρα σε όλη τη χώρα, ούτε ο ΟΤΕ, ούτε τα περιφερειακά κανάλια υπέβαλλαν φάκελο υποψηφιότητας για κάποια από τις ψηφιακές συχνότητες που δόθηκαν σε δημοπρασία έναντι πινακίου φακής για τα 15 επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η μεν Nova ήλθε σε συμφωνία με τη Digea για την παραχώρηση εκμετάλλευσης του δικτύου της από τον πάροχο δικτύου των ιδιωτικών ελεύθερων καναλιών, ο δε ΟΤΕ έχει ήδη συμφωνία με τη Digea. 

Εξαιρετικής σημασίας είναι το στοιχείο πως η Digea άλλαξε προμηθευτή πομπών και προμηθεύεται τους πομπούς από τη γερμανική εταιρεία Roth and Swartz στην οποία μεγάλο πακέτο μετοχών έχει η Deutsche Telecom, ιδιοκτήτρια του ΟΤΕ! H EETT δήλωσε τη μοναδική συμμετοχή της Digea, με τη σημείωση πως θα ελεγχθούν τα στοιχεία του φακέλου της και μετά θα της παραχωρηθούν όλα τα δικαιώματα χρήσης ψηφιακών συχνοτήτων για πανελλαδική και περιφερειακή εμβέλεια. Πρακτικά, δηλαδή, η Digea των ιδιωτικών καναλιών, που δεν έχουν ακόμη νόμιμη άδεια λειτουργίας, θα αποκτήσει τη χρήση του ψηφιακού οικοπέδου των συχνοτήτων δίνοντας το ενοίκιο των 18,3 εκατ. ευρώ για 15 χρόνια και θα νοικιάζει τις συχνότητες χωρητικότητας έως 24 καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας και περισσότερων από 254 περιφερειακής εμβέλειας! 

Ένα από τα πολλά αξιοπερίεργα της σύμβασης που προτείνει η ΕΕΤΤ για την παραχώρηση των συχνοτήτων, είναι πως ο πάροχος δικτύου, δηλαδή η Digea, θα μπορεί με βεβαίωση των εξόδων λειτουργίας της να ανεβάζει την τιμή του ενοικίου στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Των οποίων τη συνεργασία εξασφάλισε σήμερα χαμηλώνοντας το τίμημα, με προτροπή της γενικής γραμματείας Τηλεπικοινωνιών…

typologies.gr
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top