Παρά το αίτημα του Ταγίπ Ερντογάν για περισσότερη στήριξη του Βερολίνου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ διατήρησε την επιφυλακτική της στάση. «Δεν είναι μυστικό - και σε αυτό το θέμα δεν έχει αλλάξει τίποτα στη στάση μου - ότι αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό μια πλήρη ένταξη της Τουρκίας (στην ΕΕ)», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου μετά τη σημερινή της συνάντηση με τον τούρκο πρωθυπουργό στο Βερολίνο.

Η κ. Μέρκελ διευκρίνισε ότι η κυβέρνησή της επιθυμεί να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ στο πλαίσιο μιας διαδικασίας χωρίς χρονικό περιορισμό και με ανοιχτό αποτέλεσμα. Ωστόσο, τόνισε ότι θα πρέπει ακόμη να επιλυθεί μία σειρά προβλημάτων. Η Άγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος του διαπραγματευτικού κεφαλαίου που αφορά την περιφερειακή πολιτική και υποστήριξε την υπέρβαση των εμποδίων που παρατηρούνται στο άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24, αυτά δηλαδή που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου.
Ερντογάν: Και η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία
Μέρκελ-Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη τύπου στο ΒερολίνοΟ Ταγίπ Ερντογάν περνά μια δύσκολη περίοδο στο εσωπολιτικό πεδίο, με το πρόσφατο σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους της κυβέρνησής του να πλήττει την εικόνα του και στη διεθνή σκηνή. Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο τόνισε με σαφώς πιο εμφατικό τρόπο συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες την επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ. Κατά την ομιλία του ο τούρκος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της πολιτική. Παράλληλα όμως υπογράμμισε ότι περιμένει από τους «φίλους» στη Γερμανία να δραστηριοποιηθούν πιο ενεργά από ό,τι μέχρι σήμερα για την ευρωπαϊκή ένταξη της χώρας του, τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται μόνο η Τουρκία την ΕΕ αλλά και η ΕΕ την Τουρκία. Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, οι σχέσεις της Τουρκίας με τη βόρεια Αφρική και τα Βαλκάνια θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις προοπτικές της ειρήνης και σταθερότητας σε αυτές τις περιοχές.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Γερμανία και η Τουρκία συνδέονται με μία στενή εταιρική σχέση. Όπως επισήμανε, περίπου πέντε εκατομ. Γερμανοί κάνουν κάθε χρόνο διακοπές στη Γερμανία, ενώ στην ίδια τη Γερμανία ζουν τρία εκατομ. πολίτες τουρκικής καταγωγής, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της γερμανικής κοινωνίας.
Ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί σε χιλιάδες συμπατριώτες του που ζουν στη Γερμανία απόψε. Η προγραμματισμένη για το βράδυ ομιλία του σε αίθουσα εκδηλώσεων της γερμανικής πρωτεύουσας θα μεταδοθεί μάλιστα και στην Τουρκία. Το Μάρτιο διεξάγονται οι περιφερειακές εκλογές στην Τουρκία, ενώ τον Αύγουστο ακολουθεί η εκλογή του νέου προέδρου. Και οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις θεωρούνται βαρόμετρο για την αποδοχή αλλά και το πολιτικό μέλλον του τούρκου πρωθυπουργού.
Dpa / Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top