Σε ηλικία 86ο ετών απεβίωσε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν. Τα τελευταία οκτώ χρόνια βρισκόταν σε κώμα λόγω συντριπτικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Όλα αυτά τα χρόνια ο πολιτικός δεν ανέκτησε ποτέ τις αισθήσεις του.
Ο Αριέλ Σαρόν σε διάρκεια αρκετών δεκαετιών ήταν ένα σημαντικό πρόσωπο στην ισραηλινή πολιτική σκηνή. Πολλοί πολίτες του Ισραήλ τον θεωρούν εθνικό ήρωα και σύμβολο της χώρας.
 
Ο Αριέλ Σαρόν, γεννημένος ως Σάινερμαν, γεννήθηκε το 1928 στον οικισμό Κφαρ Μαλάλ σε οικογένεια μεταναστών από τη Ρωσία. Οι γονείς του ήταν αγρότες. Ο ίδιος είχε ξεκινήσει να σπουδάζει γεωπονία. Αλλά το 1948 αμέσως μετά την έναρξη του αραβο-ισραηλινού πολέμου διέκοψε τις σπουδές και πήγε στο μέτωπο. Αν και η  στρατιωτική σταδιοδρομία του Σαρόν θεωρήθηκε  πολύ επιτυχημένη,, εν τούτοις ο ίδιος στις αρχές της δεκαετίες του 1970 την άφησε και πέρασε στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας του. Το 1973 εξελέγη για πρώτη φορά  με το κόμμα «Λικούντ». Τις δεκαετίες 1980 και 1990 υπήρξε Υπουργός Γεωργίας, Άμυνας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Κατασκευών, Υποδομών, Εξωτερικών του Ισραήλ. Ο ίδιος είχε αναπτύξει ένα πρόγραμμα για την κατασκευή εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη του ποταμού Ιορδάνη και τη Λωρίδα της Γάζας.
 
Το 2000 ο Σαρόν επισκέφθηκε το όρος του Ναού, εβραϊκό και μουσουλμανικό ιερό, που βρίσκεται στο αραβικό τμήμα της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ. Αυτή η ενέργεια περιέπλεξε σημαντικά τις αραβο-ισραηλινές σχέσεις και κατέστρεψε τα σχέδια για παράδοση της Κοιλάδας του Ιορδάνη στον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, ο Αριέλ Σαρόν υπολόγιζε ότι μία τέτοια κατάσταση θα υποχρέωνε τους Ισραηλινούς να επιλέξουν έναν σκληρό ηγέτη, σαν κι αυτόν.
Η πρόθεσή του δικαιώθηκε: στις 6 Φεβρουαρίου του 2001 κέρδισε μία σαρωτική νίκη στις εκλογές κι έγινε πρωθυπουργός του Ισραήλ.
 
Το 2005 ο Σαρόν έκανε μία απότομη στροφή στη διαδικασία της διευθέτησης του μεσανατολικού. Ξαφνικά ο υποστηρικτής των σκληρών μέτρων ανακοίνωσε την απομάκρυνση των εβραϊκών οικισμών από τη Λωρίδα της Γάζας και την κατασκευή φράχτη στη Δυτική Όχθη. Αυτά τα σχέδια έγιναν δεκτά τόσο εχθρικά από συναδέλφους του στο κόμμα, ώστε το 2005 ο Σαρόν εγκατέλειψε το «Λικούντ» και δημιούργησε ένα νέο κεντρώο κόμμα, το «Καντίμα» («Εμπρός»).
Στις 4 Ιανουαρίου του 2006 ο Αριέλ Σαρόν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με την διάγνωση του «συντριπτικού εγκεφαλικού επεισοδίου». Μετά από μερικές ημέρες έπεσε σε κώμα και συνδέθηκε σε συσκευή τεχνητής αναπνοής.
 
Το Μάρτιο του 2006 το κόμμα «Καντίμα» κέρδισε τις εκλογές, ενώ τον Απρίλιο ο Σαρόν, ευρισκόμενος για περισσότερους από τρεις μήνες σε κώμα, κηρύχθηκε εντελώς ανίκανος. Στη διάρκεια των επόμενων ετών ο Αριέλ Σαρόν δέχθηκε εντατική θεραπεία, υπέστη πολλές εγχειρήσεις, αλλά τελικά δεν βγήκε από το κώμα. Στις 2 Ιανουαρίου του 2014 οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι ο 85χρονος ασθενής εμφάνισε οξεία νεφρική ανεπάρκεια, η κατάστασή του επιδεινώθηκε. Έτσι Ο Αριέλ Σαρόν απεβίωσε σήμερα  11 Ιανουαρίου, χωρίς ποτέ να ανακτήσει τις αισθήσεις του.

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top