Την τακτική του μαστιγίου και του καρότου συνεχίζουν να εφαρμόζουν οι Γερμανοί σε σχέση με τη χώρα μας, και στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Βάλτερ Στάινμαγερ, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα. «Τα πάτε καλά, αλλά μη διανοηθείτε να ξεφύγετε στο ελάχιστο από τον στόχο σας» είναι το μήνυμα που εξέπεμψε προς την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου ο κ. Στάινμαγερ, το αυτί του οποίου δεν ίδρωσε ούτε από τις φωνές που άκουσε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνογερμανικής Φιλίας στη Βουλή.
 
Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, αφού πρώτα φανέρωσε τη θεαματική στροφή του κόμματός του γνωστοποιώντας ότι αυτό είναι πρόθυμο να συναντήσει τον Γερμανό υπουργό στο μέλλον, στη συνέχεια τόνισε ότι «η δήθεν μεταρρυθμιστική πολιτική του Μνημονίου μυρίζει αίμα», ζητώντας παράλληλα διαγραφή του επαχθούς χρέους το οποίο προέκυψε από τις μίζες που έδιναν γερμανικές εταιρίες για τα εξοπλιστικά. Στο ίδιο πλαίσιο, αλλά σε σαφώς χαμηλότερους τόνους, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι οι Ελληνες πολίτες έχουν εξαντληθεί και δεν έχουν δυνατότητα να αντέξουν ούτε έστω ένα νέο μέτρο.
 
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να απαντήσει στις αναφορές Βούτση για γερμανικές μίζες, ενώ επέμεινε στη σκληρή γραμμή του Μνημονίου: «Αν η Ελλάδα διαγράψει τον δρόμο που ακολουθεί και πάει πίσω στον δρόμο του δανεισμού, αυτό δεν θα την ωφελήσει. Αξίζει τον κόπο να ακολουθήσετε τον δρόμο αυτό και είναι βέβαιο ότι σύντομα θα δρέψετε τους καρπούς» είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι οι απλές λύσεις δεν είναι βιώσιμες.
 
Ο κ. Στάενμαγερ συναντήθηκε επίσης με τον Κάρολο Παπούλια, ο οποίος τον χαρακτήρισε «πολύ καλό φίλο που έρχεται από τη δεύτερη πατρίδα μου», εξηγώντας ότι στο παρελθόν έζησε 15 χρόνια στη Γερμανία. Η χώρα μας, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είναι ένας σταθερός τόπος στην περιοχή. Εχει μια έντονη παρουσία στις βαλκανικές χώρες, με επενδεδυμένο ελληνικό κεφάλαιο, και φιλοξενεί 1.000.000 εργαζόμενους Αλβανούς εργάτες, οι οποίοι με τα εμβάσματά τους συνθέτουν το 75% του προϋπολογισμού της Αλβανίας».
 
Νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά παρουσία και του Ευάγγελου Βενιζέλου, δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα επιδεικνύει αποφασιστικότητα και θάρρος», εκφράζοντας τη στήριξή του στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης και καλώντας τη να το ολοκληρώσει. Ο κ. Στάινμαγερ έγινε δεκτός και από τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να υπερψηφίσουν τα κόμματα που πιστεύουν στην περαιτέρω αναπτυξιακή και σωστή πορεία της Ευρώπης.

δημοκρατία
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top