Ακινητοποιημένο στους πάγους είναι το κινεζικό παγοθραυστικό «Δράκος του Χιονιού» που συμμετείχε στη χθεσινή επιχείρηση απεγκλωβισμού 52 επιβατών του ρωσικού ερευνητικού πλοίου που έχει... παγιδευθεί στην Ανταρκτική.
 
Ελικόπτερο του κινεζικού παγοθραυστικού μετέφερε χθες κατά ομάδες τους επιβάτες του ρωσικού ερευνητικού πλοίου Akademik Shokalsky στο αυστραλιανό παγοθραυστικό Aurora Australis. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας της Ναυσιπλοΐας της Αυστραλίας, τώρα υπάρχουν ανησυχίες για τη δική του ικανότητα κα κινηθεί μέσα στους πάγους.
«Θα προσπαθήσει να κάνει ελιγμούς μέσα στον πάγο όταν οι συνθήκες της παλίρροιας θα είναι ευνοϊκές κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών της 4ης Ιανουαρίου», ανακοίνωσε η αυστραλιανή υπηρεσία.
 
Στο μεταξύ, το αυστραλιανό παγοθραυστικό, στο οποίο έχουν επιβιβασθεί οι επιβάτες του ρωσικού πλοίου θα παραμείνει στην ανοικτή θάλασσα για προληπτικούς λόγους.
Το Aurora Australis επρόκειτο να αποπλεύσει με προορισμό βάση της Ανταρκτικής για να μεταφέρει προμήθειες και στη συνέχεια να μεταφέρει τους επιβάτες στην Αυστραλία.
 
Η χθεσινή επιχείρηση μεταφοράς των επιστημόνων και των τουριστών που επέβαιναν στο ρωσικό ερευνητικό σκάφος διήρκεσε πέντε ώρες εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
 
Οι επιστήμονες και οι τουρίστες που επέβαιναν στο ρωσικό πλοίο, στην πλειοψηφία τους Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί, αναμένεται να φθάσουν στην Τασμανία περί τα μέσα του Ιανουαρίου. Το πλήρωμα του Akademik Shokalskii θα παραμείνει στο πλοίο μέχρι να γίνει δυνατή η αποκόλλησή του από τους πάγους.
 
Το πλοίο είχε αποπλεύσει από τη Νέα Ζηλανδία στις 28 Νοεμβρίου για την 100ή επέτειο της αποστολής του αυστραλού εξερευνητή Ντάγκλας Μόσον στην Ανταρκτική και ακινητοποιήθηκε στους πάγους την παραμονή των Χριστουγέννων

imerisia.gr
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top