Ήταν μια «μακρά και δύσκολη διαδικασία» να παραδεχθεί στον εαυτό του ότι είναι ομοφυλόφιλος, δήλωσε ο βετεράνος ποδοσφαιριστής της Εθνικής Γερμανίας Τόμας Χιτσλσπέργκερ στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit. «Μόλις τα τελευταία χρόνια συνειδητοποίησα ότι προτιμώ να συζήσω με έναν άνδρα», είπε ο γερμανός άσος τονίζοντας ότι κατά την άποψή του η κατάλληλη στιγμή για να παραδεχθεί δημόσια την ομοφυλοφιλία του ήταν μετά το τέλος της σταδιοδρομίας.

Ο Τόμας Χιτσλσπέργκερ είναι ο πρώτος κορυφαίος γερμανός ποδοσφαιριστής που μιλά ανοιχτά για τον διαφορετικό σεξουαλικό του προσανατολισμό. Στη Γερμανία η παραδοχή της ομοφυλοφιλίας από πολιτικούς, καλλιτέχνες, σχεδιαστές μόδας, ηθοποιούς και τραγουδιστές δεν αποτελεί οπωσδήποτε είδηση. 

Στον αθλητισμό όμως και ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο η ομοφυλοφιλία αποτελεί ταμπού, το οποίο δείχνει να κλονίζεται μετά τη συνέντευξη Χιτσλσπέργκερ. Για πολλούς η ομοφυλοφιλία είναι ασυμβίβαστη με μια επιτυχημένη καριέρα στο διεθνές ποδόσφαιρο. Η απόφαση του γερμανού αθλητή θεωρείται από πολλούς σημείο καμπής για τον ομοφοβικό κόσμο του ποδοσφαίρου.


Ο Τόμας Χιτσλσπέργκερ ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός με τη δημόσια παραδοχή της ομοφυλοφιλίας του. Δεν ήταν μόνο τα περιπαιχτικά αστεία των συναθλητών του για τους ομοφυλόφιλους, αλλά και τα λεγόμενα υψηλόβαθμών αξιωματούχων του ποδοσφαίρου, όπως του προέδρου της Μπουντεσλίγκα Ράινχαρντ Ράουμπαλ, ο οποίος είχε προειδοποιήσει τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές για τις επιπτώσεις ενός coming-out. Μετά την αποχώρηση από τα γήπεδα ο Τόμας Χιτσλσπέργκερ δεν θα έχει πια να αντιμετωπίσει τα σχόλια των συναθλητών του και τα υβριστικά συνθήματα της κερκίδας.

Οι μαζικές δηλώσεις συμπάθειας της γερμανικής κοινής γνώμης στον πρώην άσο των γηπέδων αποτελούν μια ευκαιρία για να αλλάξουν κάποια πράγματα στον γερμανικό επαγγελματικό αθλητισμό. Μια για πάντα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μοιάζει σαν να περίμεναν τη θαρραλέα απόφαση ενός επαγγελματία αθλητή για να εκφράσουν ανοιχτά και μαζικά τη στήριξή τους σε όσους αποφασίζουν να μην αποκρύπτουν άλλο τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.
 
Τώρα θα πρέπει να ανατραπούν τα σενάρια που θέλουν έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή να χάνει τη δουλειά του τη στιγμή που θα παραδεχθεί ότι είναι ομοφυλόφιλος. Όμως αυτό δεν είναι αποστολή του κάθε μεμονωμένου ποδοσφαιριστή. Είναι αποστολή του κόσμου του ποδοσφαίρου και των μέσων ενημέρωσης, που πρέπει να πάρουν δημόσια θέση. Το ίδιο ισχύει και για τους οπαδούς των ομάδων και τα ομοφοβικά τους συνθήματα στις κερκίδες. 
 
Παράλληλα και οι ιθύνοντες του ποδοσφαίρου θα πρέπει να στηρίζουν τους ποδοσφαιριστές και να μην τους προειδοποιούν για επιπτώσεις. Την ίδια στιγμή καλό θα ήταν τα μέσα ενημέρωσης να σταματήσουν τις εικοτολογίες για το ποιος αθλητής θα είναι ο επόμενος που θα παραδεχθεί την ομοφυλοφιλία του. Ο Τόμας Χιτσλσπέργκερ τόλμησε, ξεπέρασε τον εαυτό του και έκανε το τολμηρό βήμα. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει τώρα και ο κόσμος του ποδοσφαίρου.
 
dw.de
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top