Σοκάρουν οι προβλέψεις των κ.κ. Παπαζάχου και Μακρόπουλου για μελλοντικό μεγάλο σεισμό στην Κεφαλονιά. Την ίδια στιγμή που το νησί ακόμα δεν λέει να ησυχάσει από τα ρίχτερ, έρχονται δηλώσεις των έγκριτων επιστημόνων να εντείνουν τους φόβους των κατοίκων για μία μεγαλύτερη σεισμική δόνηση από εκείνη της Κυριακής.
 
Συγκεκριμένα ο καθηγητής, κ. Βασίλης Παπαζάχος, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην Ετήσια Ομιλία της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας με θέμα: «Η Πρόγνωση των Σεισμών», είπε πως δεν αποκλείεται στην περιοχή να έχουμε μέχρι και σεισμό 7 Ρίχτερ τα επόμενα 10 χρόνια! «Με βάση το μεσοπρόθεσμο μοντέλο πρόγνωσης σεισμών που χρησιμοποιούμε μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα υπάρξει σεισμός την περιοχή του Ιονίου στην Κεφαλονιά, ο οποίος θα είναι 7 Ρίχτερ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος.
 
Με τη σειρά του και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), κ. Κώστας Μακρόπουλος, δεν ξέφυγε από τα λεγόμενα του κ. Παπαζάχου: «Δε μπορούμε να αποκλείσουμε το γεγονός να έχουμε και μεγαλύτερο σεισμό στην Κεφαλονιά, γιατί το 1953 είχαμε στην αρχή έναν των 6,4 και μετά ήρθε εκείνος των 7,2 Ρίχτερ», τόνισε χαρακτηριστικά.
 
Αξίζει να θυμηθούμε την σεισμική ιστορία του νησιού… Το 1953 ο πρώτος σεισμός έγινε την Κυριακή, 9 Αυγούστου, με μέγεθος 6,4 Ρίχτερ και με επίκεντρο τον Σταυρό της Ιθάκης. Στις 11 Αυγούστου ένας ακόμη πιο δυνατός σεισμός συντάραξε τους Κεφαλονίτες, όταν είχαμε 6,8 Ρίχτερ και τον διαδέχτηκαν δέκα μετασεισμοί την ίδια μέρα, οι μεγαλύτεροι των οποίων είχαν μέγεθος 5,3 και 5,1.
 
Την Τετάρτη, 12 Αυγούστου του 1953, ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ θα αποτελέσει το προμήνυμα για την καταστροφή που επρόκειτο να ακολουθήσει. Ο επόμενος σεισμός που έγινε την ίδια μέρα ήταν 7,2 Ρίχτερ και ισοπέδωσε τα πάντα στο νησί, αφήνοντας πίσω του εκατοντάδες νεκρούς και μνήμες που ακόμη παραμένουν νωπές.
Δεν αποκλείεται λοιπόν, ο σεισμός της Κυριακής να μην ήταν ο κύριος στην Κεφαλονιά. Ελπίδα και ευχή όλων μας, είναι φυσικά τα δύσκολα να πέρασαν για τους Κεφαλονίτες.

e-reportaz.gr
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top