Νέα ένταση προκαλεί μυστηριώδες φορτηγό το οποίο φέρεται να κατασχέθηκε χθες το βράδυ από τη στρατοχωροφυλακή ενώ μετέφερε, αντί για ανθρωπιστική βοήθεια, όπλα και πυρομαχικά από την Τουρκία στη Συρία. Το νέο επεισόδιο εντάσσεται στο πλαίσιο της κρίσης μεταξύ κυβέρνησης Ερντογάν και κοινότητας Φετουλάχ Γκιουλέν καθώς εκτιμάται ότι η το κίνημα Γκιουλέν προσπαθεί να χτυπήσει την τουρκική κυβέρνηση αποκαλύπτοντας τον ρόλο της εντός της Συρίας.
 
Η πληροφορία ότι φορτηγό μετέφερε όπλα και πυρομαχικά στην Συρία δόθηκε στην στρατοχωφυλακή χθες το απόγευμα. Η στρατοχωροφυλακή αμέσως ενημέρωσε την εισαγγελία η οποία κινήθηκε άμεσα ζητώντας να γίνει έρευνα στο φορτηγό ενώ μετέβαινε από την επαρχία Χατάι (Αντιόχεια) προς τα σύνορα με τη Συρία.  Πληροφορίες χθες το βράδυ έλεγαν ότι έγινε έρευνα και βρέθηκαν στο φορτηγό όπλα και πυρομαχικά. Συνελήφθηκαν τρία άτομα εκ των οποίων ο ένας Συριακής καταγωγής και ο άλλος Τουρκικής.
 
Ωστόσο το θέμα πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις όταν αργότερα άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι στο φορτηγό βρισκόταν και εκπρόσωπος της ΜΙΤ ο οποίος δεν επέτρεψε να γίνει έρευνα στο φορτηγό. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά παρενέβη επίσης ζητώντας να αφεθεί ελεύθερο το φορτηγό.
 
Η εφημερίδα Ραντικάλ η οποία είχε αποκαλύψει πρώτη το θέμα επικαλέστηκε πηγές σύμφωνα με τις οποίες το φορτηγό ανήκει στην τουρκική ισλαμική οργάνωση IHH (Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας) η οποία πρόσκειται στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για την ίδια οργάνωση η οποία τον Μάιο του 2010 είχε οργανώσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Παλαιστίνη με το Μαβί Μαρμαρά η οποία κατέληξε σε τραγωδία έπειτα από την επίθεση ισραηλινών κομάντος στο πλοίο με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί και τραυματίες.
 
Χθες το βράδυ η IHH εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας μαύρη προπαγάνδα τον ισχυρισμό ότι το φορτηγό ανήκει στην οργάνωση και εντάσσοντας τις συκοφαντίες, όπως τις χαρακτήρισε, στο πλαίσιο της επιχείρησης της 17ης Δεκεμβρίου εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για νέα διάσταση στην κρίση μεταξύ των δύο ισλαμικών πόλων της Τουρκίας η οποία κλιμακώθηκε στις 17 Δεκεμβρίου με τις συλλήψεις των υιών τριών Υπουργών και επιχειρηματιών που πρόσκεινται στον Ταγίπ Ερντογάν για σκάνδαλα διαφθοράς. Αυτή τη φορά η διαμάχη είναι μεταξύ της ΜΙΤ η οποία ελέγχεται από τον Τούρκο Πρωθυπουργό και εισαγγελέων οι οποίοι εξακολουθούν να ελέγχονται από το κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν.
 
Πάντως και τον περασμένο μήνα είχε κατασχεθεί άλλο ένα φορτηγό γεμάτο με όπλα και πυρομαχικά στα Άδανα το οποίο κατευθυνόταν προς την Συρία προφανώς για να τα παραδώσει στην Αλ Κάιντα. Και τότε η IHH είχε δηλώσει ότι δεν είχε καμία σχέση με το φορτηγό.
 
sigmalive.com
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top