«Θα προτιμούσα να πάω με το λεωφορείο. Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο στον κόσμο από το λεωφορείο» είχε πει κάποτε ο πρίγκιπας Κάρολος, συγκρίνοντας το ταπεινό, λαϊκό μέσο μαζικής μεταφοράς με το μάλλον βαρετό για τον ίδιο βασιλικό γιοτ Britannia.
 
Αν ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου θυμόταν σήμερα τη φράση αυτή των νεανικών χρόνων του, πιθανότατα να συμφωνούσε περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Κι αυτό γιατί μόλις χθες αποκαλύφθηκε ένα περιστατικό το οποίο συνέβη τον περασμένο Μάιο και μέχρι τώρα κρυβόταν πίσω από τις βαριές κουρτίνες της παραδοσιακής, πλην όμως άσκοπης μυστικοπάθειας του Μπάκιγχαμ.
 
Ενα περιστατικό κατά το οποίο τόσο ο πρίγκιπας της Ουαλίας όσο και η σύζυγός του, δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα λίγο έλειψε να χάσουν τη ζωή τους! Ολα συνέβησαν όταν το πριγκιπικό ζεύγος της Βρετανίας επέλεξε ένα ελικόπτερο τύπου Sikorsky S-76C προκειμένου να μεταβεί στο Hay-on-Wye, ένα λογοτεχνικό φεστιβάλ που λάμβανε χώρα εκείνη την περίοδο στην Ουαλία. Παρ' όλα αυτά όμως, στη διάρκεια της πτήσης το ελικόπτερο εντελώς ξαφνικά άρχισε να γέρνει προς τη μία πλευρά, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός! 

Τα δευτερόλεπτα που ακολούθησαν ήταν ιδιαιτέρως κρίσιμα. Αλλά όταν, μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν, τόσο ο πιλότος του ελικοπτέρου όσο και ο συγκυβερνήτης του, προκειμένου να μπορέσουν να διατηρήσουν την ισορροπία του και να το επαναφέρουν σε ορθή θέση, απέτυχαν, ο κυβερνήτης του Sikorsky κήρυξε κατάσταση Pan, την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία βρίσκεται μία βαθμίδα κινδύνου κάτω από το πιο... απόλυτο SOS, και ακολούθως επιχείρησε αναγκαστική προσγείωση.
 
Το παραλίγο τραγικό στην τελική εξέλιξή του περιστατικό είδε τώρα το φως της δημοσιότητας, επειδή τις ημέρες αυτές εξέδωσε το πόρισμά της η αρμόδια επιτροπή έρευνας αεροπορικών ατυχημάτων. Οπως μετέδιδαν χθες τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έρευνας, το ελικόπτερο άρχισε να γέρνει όταν ένα ρουλεμάν από το οποίο εξαρτάται η δυναμική του ελικοπτέρου έσπασε. Κι αυτό το γεγονός ουσιαστικά ήταν εκείνο που προκάλεσε αρχικά εσωτερική διαρροή στο υδραυλικό σύστημα του ελικοπτέρου, η οποία με τη σειρά της δημιούργησε πρόβλημα στο σύστημα ελέγχου της ευστάθειας του Sikorsky.
 
«Ηταν πραγματικά μία στιγμή από αυτές που κάνουν την καρδιά σου να κοντεύει να σπάσει. Η Δούκισσα έτρεμε» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες πηγή του παλατιού, σχολιάζοντας το περιστατικό αλλά και την πρώτη αντίδραση της Καμίλα, η οποία, σύμφωνα με τις κακές γλώσσες, «είναι νευρική επιβάτισσα».
 
Παρ' όλα αυτά, τέλος καλό, όλα καλά για το πριγκιπικό ζεύγος, το οποίο μετά την τρομάρα που πήρε συνέχισε το ταξίδι του έως την Ουαλία όχι βέβαια με... λεωφορείο αλλά με αυτοκίνητο!
Γιώργος Τραπεζιώτης - Δημοκρατία
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top