Είναι εύκολο να κοροϊδέψεις την Vertu.

Σε περίπτωση που δεν την γνωρίζετε, η Vertu είναι κατασκευάστρια κινητών πολυτελείας. Και όταν λέω «πολυτελείας», εννοώ μοντέλα που κοστίζουν από 6.000 έως 12.000 δολάρια (ίσως και περισσότερα για ειδικές παραγγελίες). Τι είναι αυτό που φέρνει αυτές τις παρανοϊκές τιμές; Τα υλικά και η κατασκευή κυρίως.

Προστατευτικό κρύσταλλο από ζαφείρι αντί για γυαλί Gorilla Glass. Κάσα από τιτάνιο (ή χρυσό, ή πλατίνα) αντί για πλαστικό ή αλουμίνιο.

Ένα επιχείρημα κατά της εταιρείας: Φτιάχνουν απλά στολισμένες εκδόσεις των συνηθισμένων smartphones. Τα προϊόντα τους είναι φανταχτερά, ανόητα πράγματα που δεν προσφέρουν λειτουργικό πλεονέκτημα σε σχέση με το iPhone, το Galaxy S4, ή άλλα smartphones που κυκλοφορούν στην αγορά. Έχουν σχεδιαστεί για, και από, αριβίστες που έχουν εμμονή με το στάτους και διαθέτουν περισσότερα χρήματα από ό,τι μυαλό.

Ακούγεται σαν συνταγή αποτυχίας, εκτός από ένα πράγμα: οι πωλήσεις της Vertu εξακολουθούν να ανεβαίνουν.

«Είτε υπάρχουν πολλοί τρελοί άνθρωποι στον κόσμο ή, θα έλεγα, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι στον κόσμο», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Vertu  με το φανταχτερό όνομα, Massimiliano Pogliani. «Υπάρχουν άνθρωποι που εκτιμούν ορισμένα πράγματα και υπάρχουν άνθρωποι που είναι αδιάφοροι. Και αν πράγματι εκτιμάς αυτού του είδους τα πράγματα και μπορείς να τα αντέξεις οικονομικά, τότε είναι δική σου επιλογή το πώς θα ξοδέψεις τα  χρήματά σου».

Η Vertu δεν θα ανακοινώσει συγκεκριμένα νούμερα, αλλά επιβεβαιώνει ότι οι πωλήσεις της έχουν αυξηθεί τα εννέα από τα τελευταία 10 χρόνια. (Η μόνη χρονιά που απογοήτευσε την εταιρεία ήταν το 2008, μια χρονιά που απογοήτευσε πολλούς ανθρώπους για πολλούς λόγους ). Επίσης, αναμένει περαιτέρω άνοδο στις πωλήσεις τώρα που ένα δεύτερο, λιγότερο ακριβό (σχετικά μιλώντας ) smartphone στα σκαριά. Το νέο τηλέφωνο, το Constellation, θα κοστίζει 5.950 στις ΗΠΑ και πάει σετ με το πιο ακριβό αδελφάκι του, το Ti, το οποίο κοστίζει περίπου 12.000 δολάρια.

Το να έχει δύο smartphones είναι μεγάλη υπόθεση για τη βρετανική εταιρεία, η οποία ήταν κάποτε τμήμα της Nokia αλλά στη συνέχεια αποσχίστηκε και εξαγοράστηκε από την σουηδική εταιρεία private equity EQT VI το 2012. Μέχρι να λανσάρει το Ti νωρίτερα αυτό το έτος, η Vertu δεν είχε καθόλου smartphone. Μπορείς να ξοδέψεις για ένα πλατινένιο κινητό  Vertu Signature περίπου όσα θα έδιναν οι περισσότεροι άνθρωποι για ένα σπίτι, αλλά το μόνο που θα πάρεις είναι ένα απλό κινητό τηλέφωνο που δεν θα διαφέρει σημαντικά στη λειτουργία από ένα Μotorola του 1999.

Η Vertu το άλλαξε αυτό υιοθετώντας το Android, ως βασικό λειτουργικό σύστημα του Ti και του Constellation. Και τα δύο τηλέφωνα έχουν ειδικά χαρακτηριστικά, όπως εφαρμογές που σας ειδοποιούν για αποκλειστικές εκδηλώσεις. Ούτως ή άλλως, αν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά ένα από αυτά, θα έχετε ήδη πρόσβαση σε πολλές προνομιακές τοποθεσίες, σωστά;

Αυτό που αγοράζουν είναι ένα smartphone που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Το αγοράζουν επειδή είναι αποκλειστικό, ιδιαίτερο και σπάνιο. Όπως έχω ξαναπεί, δεν χρειάζεσαι τίποτα πιο φαντεζί από ένα Timex Easy Reader εάν θες κάτι στον καρπό σου απλά να σου λέει την ώρα. Επίσης, δεν χρειάζεσαι τίποτα περισσότερο από ένα Kia Rondo, αν θες ένα αυτοκίνητο για να μεταφερθείς από το σημείο Α στο σημείο Β. Και παρ’ολ’αυτά υπάρχει και το Patek Philippe. Το ίδιο και η Rolls - Royce. Προφανώς υπάρχει πάντα ένα τμήμα του πληθυσμού πρόθυμο να πληρώσει περισσότερα για κάτι που δεν είναι απαραίτητο, όχι απαραίτητα επειδή υπηρετεί έναν σκοπό καλύτερα από τη λιγότερο ακριβή επιλογή, αλλά επειδή το κάνει με πρόσθετη πολυτέλεια. Μερικές φορές πληρώνουν περισσότερα απλά και μόνο επειδή μπορούν –η περίπτωση των αγαθών Veblen, για τα οποία η ζήτηση αυξάνεται μαζί με την τιμή.

Και στον κόσμο των smartphones, μπορεί να έχει περισσότερο νόημα από οπουδήποτε αλλού. Σκεφτείτε το: Στο παρελθόν, η Vertus ήταν ανόητη, επειδή ήταν απλά τηλέφωνα κατασκευασμένα από πολύτιμα μέταλλα . Ένα iPhone ή ένα Android θα ήταν λειτουργικά καλύτερο με τόσους πολλούς τρόπους που δεν θα μπορούσες να δικαιολογήσεις την αγορά ενός κατώτερου προϊόντος, ανεξάρτητα με το πόσο πολλά διαμάντια και ρουμπίνια θα είχε πάνω του. Αλλά τώρα, με μοντέλα όπως το Ti και το Constellation, δεν χρειάζεται να κάνουμε αυτή τη θυσία. Μπορείτε να χαίρεστε όλα τα οφέλη ενός Android (η Vertu χρησιμοποιεί την τελευταία έκδοση του Android : 4.2 ) συν τις πολυτελείς πινελιές που σας ξεχωρίσει από τη μάζα.

Τώρα, υπάρχει μια απλή απάντηση σε αυτό που λέει: « Όποιος δαπανά χιλιάδες δολάρια σε ένα smartphone είναι ηλίθιος. «Ίσως αυτό να είναι αλήθεια, αλλά δεν ανταποκρίνεται στους αιώνες της ανθρώπινης αγοραστικής συμπεριφοράς, ιδιαίτερα μεταξύ πλουσίων. «Η τιμή δεν είναι ο καθοριστικός παράγοντας», λέει ο Pogliani. «Αν δεν σας αρέσει το κρασί, το να δαπανήσετε 5.000 δολάρια για ένα μπουκάλι Mouton Rothschild, δεν έχει νόημα για εσάς. Και κατά την άποψή του, ένα τηλέφωνο προσφέρει πολύ μεγαλύτερη αξία από ένα μπουκάλι κρασί. «Αυτά τα τηλέφωνα θα διαρκέσουν δύο έως τρία χρόνια, ενώ ένα μπουκάλι κρασί μπορεί να διαρκέσει… πόσο; Μια-δυο ώρες; Αλλά αν σας ενδιαφέρουν αυτά τα πράγματα, η μια-δυο ώρες είναι ανεκτίμητες για εσάς. Για ένα άτομο που πίνει χυμό πορτοκάλι και κοκα κολα διαίτης, δεν έχουν αξία».

Υπάρχει λοιπόν λογική εδώ. Εξάλλου υπάρχουν περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που έχουν κεφάλαιο προς επένδυση άνω των 5 εκατ. δολαρίων. Αν η Vertu μπορέσει να προσελκύσει ένα μικρό κομματάκι από αυτό, θα έχει επιχείρηση. Και η εταιρεία μπορεί να αποφασίσει κάποια στιγμή να βάλει στο στόχαστρό της τους 11 εκατομμύρια ανθρώπους που διαθέτουν επενδύσιμα κεφάλαια μεταξύ 1-5 εκατ. δολαρίων. Το φθηνότερο Vertu κοστίζει σήμερα 6.000 δολάρια, αλλά θα πουλήσει ποτέ η Vertu τηλέφωνο για λιγότερα; Ο Pogliani δεν αποκαλύπτει, αλλά δεν το αποκλείει. «Αν δούμε μια ευκαιρία να καλύψουμε μια άλλη βαθμίδα, χαμηλότερη, τότε θα ερευνήσουμε », λέει .

Πιθανότατα να βρει μπροστά του ανταγωνισμό, αν επιλέξει να κάνει αυτή την κίνηση. Αυτή τη στιγμή, η ακριβότερη έκδοση του iPhone, πωλείται χωρίς επιδοτήσεις έναντι περίπου 1.000 δολαρίων. Η Vertu μπορεί να βρείτε ένα καλό σημείο στο εύρος των 3.000 δολαρίων, αλλά στη συνέχεια η Apple ενδέχεται να αποφασίσει ότι θέλει να παίξει κι εκείνη στα επίπεδα αυτά. 

Ο CEO Tim Cook έχει καταστήσει σαφές ότι η Apple είναι ένας premium κατασκευαστής και δεν πρόκειται να κυνηγήσει το υπόλοιπο κομμάτι της βιομηχανίας των smartphone καθώς κατευθύνεται προς ολοένα χαμηλότερες τιμές. Ενώ η Apple δεν σκοπεύει να κάνει τη διαδρομή έως τις τιμές της Vertu (o Steve Jobs συνέκρινε υπερήφανος την εταιρεία του με την Mercedes-Benz και την BMW και όχι τόσο με την Rolls-Royce, η εταιρεία προσέλαβε τον πρώην CEO της Burberry, αλλά και τον CEO της Yves Saint Laurent.

Φαίνεται η Apple να συνειδητοποιεί κάτι πάνω στο οποίο η Vertu εργάζεται εδώ και ακιρό: Υπάρχει ένα τμήμα της τεχνολογίας που ασχολείται όλο και περισσότερο με τη μόδα και την πολυτέλεια . Εάν έχουν καθοριστεί τα θεμελιώδη ενός προϊόντος ( αν ένα smartphone είναι ένα smartphone με τον τρόπο που ένα ρολόι είναι ένα ρολόι), πώς θα ξεχωρίσετε; Με τα υλικά; Τη δεξιοτεχνία; Το σχεδιασμό; Αυτοί είναι όροι που χρησιμοποιούμε για να μιλήσουμε για συγκεκριμένες τσάντες και ρολόγια, αλλά σύντομα ενδέχεται να προστεθούν και τα smartphones σε αυτή την ομάδα.

Bloomberg
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top