Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών ανήλθε η ανεργία στη Γαλλία το γ΄ τρίμηνο του 2013, διαψεύδοντας τις ελπίδες του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, οποίος είχε δεσμευτεί ότι θα επιτύχει τη μείωση της μέχρι το τέλος του έτους.
 
Η ανεργία στη Γαλλία ανήλθε στο 10,9% το γ΄ τρίμηνο από 10,8% το προηγούμενο, σύμφωνα με τα στοιχεία της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας, Insee. Η ανεργία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αυξάνεται από τις αρχές του 2011 και πλέον κυμαίνεται στο επίπεδο που βρισκόταν το 1998. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, τα μηνιαία στοιχεία για την ανεργία ήταν ενθαρρυντικά καθώς τον Οκτώβριο οι άνεργοι είχαν μειωθεί κατά 20 χιλιάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, και μάλιστα ο κ. Ολάντ είχε δηλώσει ότι «άρχισε η αντιστροφή της πορείας της ανεργίας». Παρ’ όλα αυτά, οι ελπίδες του Γάλλου προέδρου, του οποίου το ποσοστό δημοτικότητας είναι πλέον το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ για Γάλλο πρόεδρο, διαψεύστηκαν. 

Η γαλλική οικονομία εξήλθε από την ύφεση το β΄ τρίμηνο του 2013, ωστόσο τα πρώτα στοιχεία για το γ΄ τρίμηνο δείχνουν ότι και πάλι πέφτει σε ύφεση. Παράλληλα, χιλιάδες μικρές και μεγάλες γαλλικές εταιρείες συνεχίζουν ν’ απολύουν εργαζομένους και να προχωρούν τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους. Τα χρονικά περιθώρια προκειμένου ο κ. Ολάντ να αντιστρέψει την αύξηση της ανεργίας πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις, πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές θα μπορούσε να αναδειχθεί το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο. 

Στην προσπάθειά της να μειώσει την ανεργία, η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη χρηματοδοτήσει το 2013 ένα πρόγραμμα για 85 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας για νέους. Μάλιστα, το πρόγραμμα θα επεκταθεί το 2014, με στόχο τη δημιουργία 150 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας έως το τέλος του επόμενου χρόνου. Η ανεργία των νέων το γ΄ τρίμηνο πράγματι μειώθηκε στο 25,4% από 26,3% στις αρχές του 2013.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top