Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα που δίνει χάρη στο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, το Ρώσο μεγιστάνα, ο οποίος έχει περάσει περισσότερα από 10 χρόνια στη φυλακή. Το διάταγμα αναφέρει ότι δίνεται χάρη «για λόγους ανθρωπισμού»
Ο Πούτιν είπε σε δημοσιογράφους ο Χοντορκόφσκι έχει υποβάλλει αίτημα για χάρη και ότι σκοπεύει να το εγκρίνει. «Έχει περάσει περισσότερα από δέκα χρόνια στη φυλακή. Είναι πολύς χρόνος» είπε και πρόσθεσε ότι θα του δώσει χάρη «το συντομότερο δυνατόν».
 
Από την πλευρά του, οι δικηγόροι του Χοντορκόφσκι διέψευσαν ότι έχουν καταθέσει αίτημα για χάρη. Εκτιμάται ότι η κίνηση του Πούτιν αποτελεί μια προσπάθεια να μειωθεί η κριτική που δέχεται η πολιτική του, εν όψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι τον Φεβρουάριο.
Ο ρώσος πρόεδρος, δήλωσε επίσης ότι τα δύο φυλακισμένα μέλη του συγκροτήματος των Pussy Riot θα απελευθερωθούν βάσει του νόμου περί αμνηστίας, αλλά χαρακτήρισε παράλληλα επαίσχυντη την διαμαρτυρία τους εναντίον του σε μια εκκλησία.
 
Η 24χρονη Ναντέζντα Τολοκονίκοβα και η 25χρονη Μαρία Αλιόχινα εκτίουν ποινή φυλάκισης δύο ετών για μια «πανκ προσευχή» που είχαν πει με το συγκρότημά τους κατά του Πούτιν και των δεσμών του με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας στον κύριο καθεδρικό ναό της Μόσχας.
Οι δύο γυναίκες αναμενόταν αρχικά να αφεθούν ελεύθερες τον Μάρτιο, αλλά τώρα πιστεύεται ότι θα απελευθερωθούν νωρίτερα βάσει του νόμου περί αμνηστίας που εγκρίθηκε αυτήν την εβδομάδα από την Δούμα (κάτω Βουλή), εν μέρει επειδή είναι και οι δύο μητέρες ανήλικων παιδιών.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top