«Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι αναντικατάστατος και γνωρίζει με τον καλύτερο τρόπο όσα περνά ο ελληνικός λαός, τον οποίο συμπονά. Άλλωστε έχει και τη μητέρα του με χαμηλή σύνταξη και γνωρίζει την πραγματικότητα». Όταν έφτασαν την Τρίτη το απόγευμα στην Αθήνα τα νέα από τις Βρυξέλλες, για όσα είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε μια χαλαρή συζήτηση με δημοσιογράφους, πέρασε αρκετή ώρα για να αφομοιωθεί αυτό που στη συνέχεια περιγράφηκε από συνεργάτες του ως έκφραση χιούμορ.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν έκανε κανένα σχόλιο και στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε απόλυτη αφωνία. Προφανώς έγιναν παρασκηνιακές συνεννοήσεις και αποφασίστηκε να μην πέσει λάδι στη φωτιά, δηλαδή να γίνει προσπάθεια αποδραματοποίησης της κριτικής του υπουργού Εξωτερικών στον Γ. Στουρνάρα, η οποία ξεπερνά κατά πολύ σε ένταση και σε ύφος όσα κατά καιρούς έχουν λεχθεί εναντίον του από βουλευτές της συμπολίτευσης αλλά και της αντιπολίτευσης. 

Γιατί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε απλώς κριτική για κάποια πτυχή της οικονομικής πολιτικής ή για την άποψη του υπουργού Οικονομικών σχετικά με το αν υπερφορολογούμαστε ή όχι, έκανε μια παρατήρηση που αφορά τη δυνατότητα ενσυναίσθησης του Γ. Στουρνάρα, αν δηλαδή έχει ψυχική επαφή με τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι: εφόσον ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θεωρεί ανάλγητο τον υπουργό Οικονομικών, γιατί δεν εισηγείται την αντικατάστασή του; Εκτός και αν αυτός ήταν ο τρόπος του για να την εισηγηθεί ή για να δείξει δημόσια ότι αυτός ποτέ δεν αποδέχτηκε ως καταλληλότερο για υπουργό Οικονομικών τον Γ. Στουρνάρα.

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι είναι γνωστό το χιούμορ του Ευ. Βενιζέλου, ότι τέτοια έχει πει και στον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών σε συναντήσεις τους και σε συσκέψεις, ότι δεν έχει νόημα πολιτικής παρέμβασης η χαλαρή κουβέντα που έκανε το απόγευμα της Τρίτης στις Βρυξέλλες (γνωρίζοντας προφανώς ότι θα μεταδοθεί). Αλλά υπάρχει και διαφορετική ανάγνωση: ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έβγαλε στη σέντρα τον υπουργό Οικονομικών ξέροντας ότι αυτό θα ενθαρρύνει βουλευτές του κόμματός του να τον λιθοβολούν σε κάθε ευκαιρία, προκειμένου να πλύνει τα χέρια του για μια σειρά μνημονιακών επιλογών και να αποστασιοποιηθεί εκ των υστέρων από τη λογική της πειθαρχίας στους κανόνες της τρόικας.

Της Αγγελικής Σπανού - Free Sunday


 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top