Από τις αρχές Νοεμβρίου στο λιμάνι της Πάτρας έχουν συλληφθεί δεκάδες μετανάστες, οι οποίοι προσπάθησαν να ταξιδέψουν με πλοία προς λιμάνια της Ιταλίας, είτε χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα, είτε κρυμμένοι σε φορτηγά. Επίσης, η αστυνομία και το λιμενικό έχουν συλλάβει ακόμα οκτώ άτομα, που κατηγορούνται ως διακινητές. Ωστόσο, αξιωματικοί της αστυνομίας και του λιμενικού εκτιμούν ότι είναι πιθανό το επόμενο χρονικό διάστημα να αυξηθεί η «πίεση» στο λιμάνι, από τα μέλη των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών. Και τούτο διότι, μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πάλαιρο, εκτιμάται ότι οι διακινητές αποφεύγουν τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, λόγω των αυξημένων μέτρων.
 
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία των αστυνομικών αρχών, τα κυκλώματα διακίνησης επιμένουν να κατευθύνουν μετανάστες προς το λιμάνι της Πάτρας. Συγκεκριμένα από τις αρχές Νοεμβρίου η αστυνομία έχει συλλάβει περίπου 40 αλλοδαπούς, οι οποίοι προσπάθησαν να ταξιδέψουν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Από την πλευρά του το λιμενικό συνέλαβε το ίδιο χρονικό διάστημα περίπου 45 αλλοδαπούς που επιχείρησαν να μπουν σε πλοία της γραμμής προς Ιταλία κρυμμένοι σε φορτηγά. Μάλιστα αρκετοί από αυτούς δεν δίστασαν να κρυφτούν σε επικίνδυνα σημεία των οχημάτων, στα ημιαξόνια των φορτηγών και στις αεροτομές των οχημάτων.
Οσον αφορά τους διακινητές, συνελήφθησαν τρεις υπηκόοι Τουρκίας, δύο Βούλγαροι, ένας Δανός, ένας Σύρος και μια Ελληνίδα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες για διευκόλυνση μεταφοράς μεταναστών στην Ιταλία.
 
Πάντως αυτό που προκαλεί προβληματισμό στους αξιωματικούς της αστυνομίας και του λιμενικού είναι πως παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια είναι σχεδόν καθημερινές οι συλλήψεις αλλοδαπών που κατέχουν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, τα κυκλώματα επιμένουν να χρησιμοποιούν την ίδια μέθοδο. Μία εξήγηση που δίνουν οι ίδιοι αξιωματικοί είναι πως τα κυκλώματα καταφέρνουν να πείθουν μετανάστες ότι είναι ο μοναδικός ασφαλής τρόπος να ταξιδέψουν, λόγω των κινδύνων που κρύβει το ταξίδι με κάποιο πλοιάριο. Αλλωστε τα ναυάγια που έχουν γίνει, αλλά και ο εντοπισμός τέτοιων πλοιαρίων από το Λιμενικό, οδηγεί πιο εύκολα τους μετανάστες στην απόφαση να πληρώσουν αρκετά χρήματα, που πολλές φορές φθάνουν ακόμα και τα 2.000 ευρώ, προκειμένου να προμηθευθούν ένα πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο.
 
Στο μεταξύ, σήμερα πρόκειται να απολογηθεί ενώπιον της ανακρίτριας Λευκάδας ο 24χρονος που αναζητείτο για την υπόθεση της μεταφοράς 27 μεταναστών στην Πάλαιρο στις 15 Νοεμβρίου και το ναυάγιο που ακολούθησε, στο οποίο πνίγηκαν 12 άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 24χρονος συνελήφθη, έπειτα από έρευνα, στο πατρικό του σπίτι στην Κωνωπίνα Αιτωλοακαρνανίας.
Ας σημειωθεί, ότι για την ίδια υπόθεση έχουν ήδη προφυλακιστεί τέσσερα άτομα, ενώ αναζητούνται άλλα δύο.

του Ηλια Κανιστρα - Καθημερινή


 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top