Κάποτε ο Προϋπολογισμός ήταν «η μητέρα των κοινοβουλευτικών μαχών». Σήμερα, εκτός απροόπτου, η ψήφιση του Προϋπολογισμού τα μεσάνυχτα αναμένεται να είναι μια τυπική διαδικασία. Και αυτό γιατί... η μητέρα των μαχών έχει μεταφερθεί από Δευτέρα, μια και τα δύσκολα για την κυβέρνηση είναι ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων και το νέο πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς που θα κατατεθούν στη Βουλή αμέσως μετά. 

Την ίδια ώρα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει με βεβαιότητα το ενδεχόμενο ενός διορθωτικoύ ανασχηματισμού, εφόσον κλείσει το μέτωπο με την τρόικα και αποδεσμευτεί η δόση. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι το γόητρο της κυβέρνησης έχει τρωθεί από συγκεκριμένους χειρισμούς και θεωρούν ότι μπορεί ο ανασχηματισμός να της δώσει την ανάσα που χρειάζεται για να μπορέσει να φτάσει στις ευρωεκλογές. 

Ολα αυτά, βέβαια, είναι σενάρια, μια και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει τις επόμενες μέρες στις κρίσιμες ψηφοφορίες, με βουλευτές να είναι στα κάγκελα για τα σπίτια, τόσο για το φόρο ακινήτων όσο και για το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πλέον εύθραυστη (127 Ν.Δ. και 27 ΠΑΣΟΚ = 154, ΣΥΡΙΖΑ 72, Ανεξάρτητοι Ελληνες 18, Χρυσή Αυγή 18, ΔΗΜΑΡ 14, ΚΚΕ 12, ανεξάρτητοι βουλευτές 11, Θ. Τζάκρη), ενώ είναι άγνωστο το αν βρεθούν εκείνα τα περιβόητα «μαξιλαράκια», που θα αποτρέψουν το όποιο ατύχημα μπορεί να προκύψει.
 
Το πλέον πιθανό σενάριο είναι η διάταξη για τους πλειστηριασμούς, χωρίς την οποία από 1η Ιανουαρίου αίρεται κάθε προστασία επί της πρώτης κατοικίας, να έλθει ως τροπολογία σε κάποιο από τα δύο φορολογικά νομοσχέδια, με πιθανότερο αυτό που αφορά τον φόρο ακινήτων. Επί της ουσίας, αυτός ο νόμος θα αποτελέσει «ψήφο εμπιστοσύνης» για την κυβέρνηση.
 
Τα επιτελεία των δύο κομμάτων βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, προκειμένου να περάσουν χωρίς νέες απώλειες το κοινοβουλευτικό ναρκοπέδιο των επόμενων ημερών, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να ανεβάσει στροφές απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη σημερινή ομιλία του στη Βουλή, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τη βάση της Ν.Δ. αλλά και τους βουλευτές του. Οσο για τον κ. Τσίπρα, θα επιδιώξει να πάρει τη ρεβάνς για όσα έγιναν στην πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει.
 
Νίκος Ελευθερόγλου - Δημοκρατία
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top