Σήμα κινδύνου για τον ελληνικό πληθυσμό στέλνουν καθηγητές του ΑΠΘ, τονίζοντας ότι η αιθαλομίχλη που πνίγει τα αστικά κέντρα έχει άμεσες και μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία. Εξηγούν ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση πρόκλησης νοσηρότητας και θνησιμότητας σε καταστάσεις οξείας περιβαλλοντικής επιβάρυνσης ενώ αναφέρουν ότι τα σωματίδια που αποτελούν την αιθαλομίχλη έχουν καρκινογόνο δράση, της οποίας τα αποτελέσματα θα γίνουν αντιληπτά μετά από λίγα χρόνια και όχι σήμερα.
 
"Η εκρηκτική αύξηση της αιθαλομίχλης αυτές τις ημέρες αναδεικνύει τόσο τις τρομερές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων που προκαλούν οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, όσο και την αδιέξοδη ενεργειακή, οικιστική και αναπτυξιακή μεταπολεμική στρατηγική στη χώρα μας", τονίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν ο καθηγητής Οικολογίας Ιωάννης Παντής και ο καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Αλέξης Μπένος.
 
"Η αιθαλομίχλη, προϊόν κυρίως καύσης βιομάζας και χημικά επεξεργασμένης ξυλείας, επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα των πόλεων και έχει άμεσες και μακρόχρονες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπινου πληθυσμού. Ο δραματικός πολλαπλασιασμός των αέριων ρύπων, αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία και απαιτεί άμεσα και δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή του", τονίζουν.
"Στη διαδικασία της καρκινογένεσης δεν υπάρχουν ασφαλή όρια έκθεσης" σχολιάζουν και υπογραμμίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων, που, όπως τονίζουν, "θα δώσουν τη δυνατότητα άμεσης θέρμανσης με βάση την υπάρχουσα κατά περίπτωση οικιακή υποδομή (πετρέλαιο, αέριο, ηλεκτρικό), ώστε να σταματήσει η υπάρχουσα κατάσταση".
 
Πνίγεται και η περιφέρεια
Νέφος αιθαλομίχλης έχει σκεπάσει όλη την Τρίπολη, ιδιαίτερα αισθητό όμως είναι το πρόβλημα στο ανατολικό τμήμα της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αιθαλομίχλη τις τελευταίες δύο εβδομάδες αποτελεί καθημερινό φαινόμενο στην αρκαδική πρωτεύουσα τις νυχτερινές ώρες, αφού οι χαμηλές θερμοκρασίες κρατούν τα τζάκια αναμμένα συνεχώς.
Τα Χριστούγεννα όμως το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα αισθητό, με κύριο χαρακτηριστικό την έντονη οσμή καμένου ξύλου και ενόχληση στα μάτια. 
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top