Μια αφγανή αστυνομικίνα και μια έγκυος δασκάλα κρεμάστηκαν και τα πτώματά τους αφέθηκαν σε μια τοποθεσία λίγα χιλιόμετρα από μια στρατιωτική βάση των ξένων δυνάμεων που πρόσφατα παραδόθηκε εκ νέου στον έλεγχο των αφγανικών αρχών, δήλωσαν αξιωματούχοι σήμερα.

Οι δύο γυναίκες, η αστυνομικίνα Φερόζα, μητέρα δύο παιδιών, και η δασκάλα Μαλάλαϊ –όπως πολλοί στο Αφγανιστάν, χρησιμοποιούσαν μόνο ένα όνομα– είχαν απαχθεί στην ιδιαίτερα συντηρητική επαρχία Ουρουζγκάν, δήλωσε ο Αμπντουλά Χεμάτ, ένας εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας.

«Η νεκροψία έδειξε ότι και οι δυο τους απαγχονίστηκαν», σημείωσε.

Οι αλλεπάλληλες και συχνά θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον γυναικών οι οποίες εργάζονται σε θεσμούς του αφγανικού κράτους τροφοδοτούν τους φόβους ότι τα δικαιώματα των γυναικών, που προώθησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και οι σύμμαχοί τους στο Αφγανιστάν, απειλούνται, ενώ μειώνεται ο χρόνος που μένει πριν από την αποχώρηση των μάχιμων δυνάμεων του NATO το 2014.

Πολλές αστυνομικίνες έχουν δολοφονηθεί σε επιθέσεις στις νότιες επαρχίες του Αφγανιστάν τους τελευταίους μήνες.

Οι Ταλιμπάν είναι γνωστό ότι στοχοθετούν τις γυναίκες οι οποίες εργάζονται για την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ αφγανική κυβέρνηση, αν και ορισμένες από τις επιθέσεις αυτές έχουν συνδεθεί με οικογενειακές αντιδικίες και την οργή ανδρών διότι γυναίκες συγγενείς τους βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνες και εργάζονται.

Οι σοροί των δύο γυναικών ανακαλύφθηκαν χθες σε μια περιοχή της πρωτεύουσας της Ουρουζγκάν, της Τιρίν Κοτ, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της επαρχίας Ματιουλάχ Χαν. Ο ίδιος πρόσθεσε πως πιστεύει ότι οι δύο δολοφονίες οφείλονται σε ενδοοικογενειακές διενέξεις.

Την ασφάλεια στην επαρχία αυτή διαχειρίζονταν από το 2005 ως πρόσφατα στρατεύματα των ένοπλων δυνάμεων της Αυστραλίας και των ΗΠΑ. Η παρουσία τους τερματίστηκε την 11η Δεκεμβρίου, όταν παρέδωσαν και τυπικά τον έλεγχο της επαρχίας στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Το σημείο όπου βρέθηκαν οι σοροί των δύο γυναικών βρίσκεται σε απόσταση μόλις μερικών χιλιομέτρων από την βάση της Τιρίν Κοτ όπου έγινε η επίσημη τελετή παράδοσης-παραλαβής.

ΑΜΠΕ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top