Μία συνηθισμένη μέρα ο σύζυγος της Μίκα κοπάνησε το κεφάλι της με δύναμη στο τσιμεντένιο πάτωμα και συγκέντρωνε το αίμα που ανάβλυζε από την πληγή μέσα σε ένα κουβά, μάλλον για διασκέδαση. Ο τοίχος μετά τον ξυλοδαρμό είχε λερωθεί τόσο πολύ, που η οικογένεια χρειάστηκε ολόκληρη την ημέρα, ώστε να τον βάψει. Μετά ήταν και οι βιασμοί, οι προσβολές, που τη γέμιζαν με οργή και απελπισία. 

Τηλεφωνούσε στην αστυνομία ξανά και ξανά και οι αστυνομικοί κάθε φορά έφευγαν αφήνοντας απλά μια προειδοποίηση στον σύζυγο. Εάν την είχαν βοηθήσει, ίσως τα πράγματα να μην είχαν φτάσει σε αυτό το σημείο σκέφτεται η ίδια. Eνα φθινόπωρο η Μίκα έλουσε τον άντρα που είχε κάποτε ερωτευθεί με βενζίνη και του έβαλε φωτιά. Πέθανε λίγες εβδομάδες αργότερα στο νοσοκομείο. «Είχα πάθει νευρικό κλονισμό», λέει η Μίκα, που η ταυτότητά της προστατεύεται από τη σερβική νομοθεσία.
 
Οι βιαιότητες κατά των γυναικών αποτελούν καθημερινότητα στη Σερβία, που πλήττεται από την ανεργία και τα τραύματα του πολέμου και μία κουλτούρα που νομιμοποιεί τη βαναυσότητα ενάντια στις γυναίκες και τις φιμώνει. Η ενδοοικογενειακή βία ανακηρύχθηκε έγκλημα μόλις το 2002 με τον αριθμό των καταγγελιών να εκτοξεύεται. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των κοινωνικών υπηρεσιών, 9.325 καταγγελίες έγιναν το 2012 σε αντίθεση με τις 3.441 του 2006. «Η βία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη», σχολίασε η Μπράνκιτσα Γιάνκοβιτς, αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών. «Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην κοινωνία μας», πρόσθεσε.
 
Το πιο ανησυχητικό, ωστόσο, είναι ότι όλο και περισσότερες γυναίκες χάνουν τη ζωή τους στα χέρια των συζύγων και των συντρόφων τους. Τους πρώτους έντεκα μήνες του 2013 τουλάχιστον 41 γυναίκες σκοτώθηκαν σε ξεσπάσματα ενδοοικογενειακής βίας. Το δίκτυο ενάντια στη βία κατά των γυναικών εξήγησε πως οι γυναίκες αυτές δολοφονούνται με μαχαίρια, όπλα, τσεκούρια ή καραμπίνες - ως απόρροια της στρατιωτικοποίησης της Σερβίας που βίωσε πολλά χρόνια πολέμων. Τον περασμένο Απρίλιο ένας Σέρβος βετεράνος, που είχε πολεμήσει στην Κροατία, άνοιξε πυρ και σκότωσε δεκατρείς συγγενείς του και τη γυναίκα του, την οποία κακοποιούσε συστηματικά.
 
Την ανησυχία της για την κατάσταση στη Σερβία έχει εκφράσει και η επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των διακρίσεων κατά των γυναικών. Σε σχετική αναφορά της για τη Σερβία τόνισε ότι «ο αριθμός των γυναικών που δολοφονούνται από τους συζύγους και τους πρώην ή νυν συντρόφους αυξάνεται». Στο μεταξύ, το σύστημα δικαιοσύνης της Σερβίας εξακολουθεί να συμπεριφέρεται στους βίαιους συζύγους «με το γάντι». Στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης έδειξαν ότι από τα 1.857 άτομα που καταδικάστηκαν σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας το 2012 τα 1.273 -η πλειοψηφία δηλαδή- έχουν ήδη αποφυλακισθεί.
A.P.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top