Ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας Αντώνης Κάντας δίνει διευθύνσεις και ονόματα για τις μίζες που πήρε την περίοδο 1996-2002 προκειμένου να μην προβάλει αντιρρήσεις στα εξοπλιστικά προγράμματα που προωθούσαν εκείνη την εποχή ο Άκης Τσοχατζόπουλος και οι συνεργάτες του στο υπουργείο.
 
Γερμανική διάσταση
Από τις αποκαλύψεις του κ. Κάντα προκύπτει ότι η βιομηχανία του μαύρου πολιτικού χρήματος που είχε αναπτυχθεί γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα είχε ενισχυμένη τη γερμανική της διάσταση.
 
Για παράδειγμα, ο κ. Κάντας έχει ήδη ομολογήσει ότι έλαβε ποσό 1,7 εκατομμυρίων ευρώ από δύο συνεργάτες του αντιπροσώπου της εταιρίας που κατασκευάζει τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard και άλλο 1,5 εκατομμύριο ευρώ από τον αντιπρόσωπο της Rheinmetall Electronic Systems, που είχε αναλάβει τα ηλεκτρονικά συστήματα διεύθυνσης βολής των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard-2. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Rheinmetall Electronic Systems έχει αναγνωρίσει, στη Γερμανία, ότι έχει κάνει παράνομες πληρωμές στην Ελλάδα για να εξασφαλίσει συμβόλαια από το υπουργείο Άμυνας.
 
Ο κ. Κάτας εμπλέκει με την ομολογία του σε παράνομες πληρωμές και μία άλλη γερμανική εταιρία, την Krauss Maffei Wegman, η διοίκηση της οποίας όμως αρνείται να επιβεβαιώσει ότι έχει καταβάλει μίζες. Μια ματιά μόνο στις «αμαρτωλές» συμβάσεις που επικαλείται ο κ. Κάντας, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το χορό της διαφθοράς έσερναν οι κατασκευαστές των γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214 και οι κατασκευαστές των γερμανικών αρμάτων μάχης τύπου Leopard–2, διάφορες γερμανικές εταιρίες που αναλάμβαναν τα ηλεκτρονικά συστήματα για τα υποβρύχια, τα άρματα μάχης, διαφόρων ειδών πυραύλους αλλά και η Krauss Maffei Wegman, που παράγει αυτοκινούμενα πυροβόλα.
 
Έχουν ομολογήσει σε ΗΠΑ, Γερμανία
Οι γερμανικές πολυεθνικές που πρωταγωνίστησαν στα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα, ιδιαίτερα κατά την περίοδο 1996-2002, οπότε υπουργός Άμυνας ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος, έχουν δεχτεί ότι κατέβαλαν μίζες και διεκδίκησαν συμβόλαια στο εξωτερικό με παράνομο τρόπο και πλήρωσαν πρόστιμα δισεκατομμυρίων στις αρμόδιες αμερικανικές και γερμανικές Αρχές, στα πλαίσια ενός συμβιβασμού που προστάτευσε τα στελέχη τους από ποινικές διώξεις.
 
Ύστερα και από την ομολογία Κάντα υπάρχει το πλαίσιο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για να στραφεί το ελληνικό Δημόσιο κατά των γερμανικών πολυεθνικών που χρησιμοποίησαν «μίζες» για να εξασφαλίσουν «χρυσά» συμβόλαια, αυξάνοντας έτσι θεαματικά το χρέος του ελληνικού Δημοσίου. Το ερώτημα είναι εάν η κυβέρνηση Σαμαρά έχει το ηθικό σθένος να βγάλει το λογαριασμό στη γερμανική πλευρά για να φτάσουν στη συνέχεια η Αθήνα και το Βερολίνο στο αναγκαίο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. 

Όλοι γνωρίζουμε ότι το χρέος του ελληνικού Δημοσίου είναι μη βιώσιμο και πως η αποπληρωμή του ξεπερνάει τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Όλοι επίσης  γνωρίζουμε ότι το χρέος «φούσκωσε» με παράνομες μεθόδους, στις οποίες πρωταγωνίστησαν μεταξύ των άλλων οι γερμανικές πολυεθνικές και οι Έλληνες εκπρόσωποί τους. Δεν είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να δεχτούμε το σύνολο του χρέους, εφόσον δημιουργήθηκε με παράνομο τρόπο, σε πολλές περιπτώσεις με πρωτοβουλία γερμανικών συμφερόντων.
 
Με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο να μην μπορεί να αντιδράσει σε αυτές τις καταστάσεις εξαιτίας της εμπλοκής του στο σκάνδαλο των γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214, από τη θέση του υπουργού Άμυνας της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, το ερώτημα είναι αν αντέχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να σηκώσει το πολιτικό βάρος της εξυπηρέτησης των καλώς εννοούμενων εθνικών συμφερόντων. 

Εάν πάντως δεν μπορέσει να το κάνει η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να το επιχειρήσει η επόμενη γιατί είναι πραγματικά αδιανόητο να μετατρέπονται οι θυσίες του ελληνικού λαού σε μίζες για «χρυσά» συμβόλαια γερμανικών πολυεθνικών. Όσο για την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Μέρκελ που προειδοποιεί για τον ηθικό κίνδυνο στην συνδιαχείριση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, του ελληνικού χρέους, θα πρέπει να αναλάβει την ηθική ευθύνη για την διαμόρφωσή του έξω από κάθε οικονομική λογική.

Του Γιώργου Κύρτσου - fskyrtsos.gr
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top