«Η μεγάλη απειλή (για την Ιταλία) είναι η κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής με ενίσχυση των κινημάτων διαμαρτυρίας τα οποία κατευθύνονται από ομάδες που καλούν σε ανυπακοή και (ζητούν) την υπονόμευση των θεσμών», αναφέρεται σε έκθεση του κέντρου μελετών της Ιταλικής Ενωσης Βιομηχάνων (Confindustria). «Η οικονομική ύφεση τελείωσε, αλλά οι συνέπειές της θυμίζουν εκείνες ενός πολέμου. Δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για ανάκαμψη, διότι κάτι τέτοιο μπορεί να φανεί ακόμη και περιπαικτικό», επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.
 
«Από το 2007 έως σήμερα χάθηκαν ένα εκατομμύριο οκτακόσιες δέκα χιλιάδες θέσεις πλήρους απασχόλησης», τονίζει το κέντρο μελετών, αντίστοιχο του ελληνικού ΙΟΒΕ.
Φέτος, το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,8%, ενώ για το 2014 προβλέπεται αύξησή του μόλις κατά 0,7%.
Περίπου 7,3 εκατομμύρια Ιταλοί πολίτες βρίσκονται –μερικώς ή πλήρως– χωρίς απασχόληση, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το 2007. Εχει διπλασιαστεί επίσης ο αριθμός των ατόμων που ζουν σε κατάσταση ένδειας: πλέον αγγίζουν τα 4,8 εκατομμύρια.
 
Κάθε ιταλική οικογένεια, από την αρχή της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα, κατά μέσον όρο περιέκοψε έξοδα της τάξεως των 5.037 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση αγαθών, τα οποία μια μέση ιταλική οικογένεια αγοράζει σε διάστημα επτά εβδομάδων.
 
Οσον αφορά την απασχόληση, η Confindustria προβλέπει ανεπαίσθητη αύξηση κατά 0,1% για το 2014 και κατά 0,5% για το 2015.
«Η οικονομική αυτή κρίση προκάλεσε σοβαρή οπισθοχώρηση και εξασθένηση της χώρας μας. Κάτι που διαπιστώνεται και στο σύνολο της οικονομικής της πραγματικότητας, ενώ οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις της κυβέρνησης Λέτα δεν θα μπορέσουν να βοηθήσουν ουσιαστικά στην αύξηση του ΑΕΠ», τονίζει επίσης το κέντρο μελετών.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top