Μαχητικά τύπου stealth, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και υποβρύχια πρόκειται να προμηθευθεί η Ιαπωνία στο πλαίσιο του οξυνόμενου γεωπολιτικού ανταγωνισμού με την Κίνα. Σύμφωνα με το πενταετές σχέδιο που παρουσίασε χθες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Αμπε, οι αμυντικές δαπάνες της χώρας θα αυξηθούν κατά 5% την περίοδο 2014-2019.
Πρόκειται για απομάκρυνση από το χαμηλό προφίλ που τηρεί στα στρατιωτικά ζητήματα η μεταπολεμική Ιαπωνία. «Μπορούμε πραγματικά να προστατεύσουμε τις ζωές των πολιτών μας και το κράτος μας ασκώντας απλώς το δικαίωμα της αυτοάμυνας;», ρώτησε ο Αμπε σε σύνοδο ειδικών στον τομέα της ασφάλειας.
 
Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών από τον ιέρακα Αμπε συμπίπτει με τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στα πρότυπα του ομώνυμου αμερικανικού οργάνου, το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει μεγαλύτερη ισχύ στα χέρια μικρότερου αριθμού πολιτικών και γραφειοκρατών.
«Οι κατευθυντήριες γραμμές αναδεικνύουν μια σαφή μετατόπιση του ενδιαφέροντος στην προστασία των ιαπωνικών νησιών στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας», τόνισε ο ειδικός σε ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Τακουσόκου του Τόκιο, Χιντέσι Τακεσάντα. 

Επί Ψυχρού Πολέμου ο ιαπωνικός στρατός ήταν πολύ λιγότερο ευέλικτος, με τον κύριο όγκο των δυνάμεων να προσανατολίζεται στην απόκρουση ενδεχόμενης στρατιωτικής επίθεσης από τη Σοβιετική Ενωση στα βόρεια και ανατολικά της χώρας. «Είναι σαφής η ετοιμότητα της Ιαπωνίας για πρακτική άμυνα αν η κινεζική μπλόφα τελικά μετατραπεί σε πραγματικές στρατιωτικές ενέργειες», προσέθεσε ο Τακεσάντα.AFP 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top