Το παιχνίδι της βίζας συνεχίζεται από την ΕΕ. Οι Βρυξέλλες για μια ακόμη φορά ανέβαλαν την απόφαση για να εισέρχονται χωρίς βίζα στην Ευρώπη κάποιες κατηγορίες Ρώσων. Από την άλλη, τα περιθώρια υπομονής της Μόσχας, μειώνονται.
 
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση  «εφαρμόζει πολιτική τεχνητών εμποδίων» απέναντι στη Ρωσία για την κατάργηση των θεωρήσεων». Αιτία αποτέλεσε η δημοσίευση έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πορεία υλοποίησης από τη Μόσχα των «κοινών βημάτων» με την ΕΕ, που απαιτούνται για τη μετάβαση σε ένα καθεστώς χωρίς βίζα στη μετακίνηση των πολιτών των δύο πλευρών.
 
Η Κομισιόν,  ετοίμασε ένα μακρύ κατάλογο με τα προβλήματα που ισχυρίζονται ότι εντόπισαν οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες στη νομοθεσία και στην πρακτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αν δεν αντιμετωπιστούν πρώτα οι ελλείψεις αυτές, οι Βρυξέλλες δεν θα ξεκινήσουν την επεξεργασία της συμφωνίας για την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου. Σύμφωνα με αναλυτές, η επίλυση των τεχνικών ζητημάτων στα οποία αναφέρονται οι Βρυξέλλες, παρεμποδίζονται από την έλλειψη πολιτικής βούλησης και από την ένταση που υπάρχει λόγω της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία.
 
Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την πρώτη έκθεση εμπειρογνωμόνων σχετικά με την υλοποίηση από τη Ρωσία των «κοινών βημάτων» που απαιτούνται για τη μετάβαση σε ένα καθεστώς χωρίς βίζα με την ΕΕ. Στην έκθεση, που ετοιμαζόταν δύο χρόνια, μελετήθηκαν και αναλύθηκαν τέσσερις τομείς, οι οποίοι, σύμφωνα με την Επιτροπή, είναι κρίσιμοι για την αξιολόγηση της ετοιμότητας της Ρωσίας για την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου στην Ευρώπη. Η έρευνα επικεντρώθηκε στα εξής σημεία: Στην ασφάλεια των ταξιδιωτικών εγγράφων, στα θέματα μετανάστευσης, στη δημόσια ασφάλεια και στην πολιτική για την καταπολέμηση της διαφθοράς και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που συνδέονται με την ελεύθερη μετακίνηση.

rbth.gr

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top