Στις αρχές του 20ού αιώνα, δύο αδέλφια ανακάλυψαν έναν σχεδόν άθικτο σκελετό ανθρώπου του Νεάντερταλ σε πηγάδι σπηλαίου της Λα Σαπέλ-ο-Σεν στη Νοτιοδυτική Γαλλία.
Η ανακάλυψη είχε οδηγήσει σε θεωρίες που ήθελαν τον μακρινό μας εξελικτικό συγγενή να θάβει τις σορούς των δικών του, και όλα αυτά πριν από 50.000 χρόνια, πολύ νωρίτερα δηλαδή από την εμφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου στην Ευρώπη.
 
Αυτή και άλλες τουλάχιστον 40 τέτοιες ανακαλύψεις σε Ευρώπη, Ισραήλ και Ιράκ, έμοιαζαν να συνηγορούν στο ότι οι Νεάντερταλ, τους οποίους παραδοσιακά θεωρούσαμε κτηνώδεις τρωγλοδύτες και κατοίκους σπηλαίων, είχαν αναπτύξει περίπλοκες ταφικές συνήθειες. Η υιοθέτηση τέτοιων πρακτικών αποδεικνύει γνωσιολογική εξέλιξη και αντίληψη του συμβολισμού.
 
Σε άρθρο της στο τελευταίο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης «Proceedings of the National Academy of Science», επιστημονική ομάδα δημοσιεύει πόρισμα μελέτης 13 ετών, που ενισχύει την άποψη ότι οι ταφές της Λα Σαπέλ-ο-Σεν υπήρξαν σχεδιασμένες.
 
Η επιστημονική ομάδα, αποτελούμενη από αρχαιολόγους, γεωλόγους και παλαιοανθρωπολόγους, μελέτησε τους σκελετούς του σπηλαίου, εντοπίζοντας και άλλα ίχνη σορών των Νεάντερταλ σε αυτό. Οι νέοι σκελετοί ανήκαν σε έναν άνδρα και δύο παιδιά.
Η ομάδα μελέτησε επίσης οστά ζώων, που βρέθηκαν στο σπήλαιο και προέρχονταν από βίσονες και ταράνδους.
Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Ουίλιαμ Ρεντού, είπε σε συνέντευξή του ότι η γεωλογική μορφή των τάφων δεν μπορεί να αποδοθεί σε τυχαία μετατόπιση χώματος, ενώ δεν υπάρχει κανένα ίχνος ζώου, που θα μπορούσε να έχει ταράξει τους τάφους.
«Παρότι δεν μπορούμε να βεβαιωθούμε εάν αυτή η συνήθεια αποτελούσε μέρος τελετουργίας ή ήταν πρακτική επιλογή. Είναι πάντως βέβαιο ότι η ανακάλυψη συρρικνώνει την εξελικτική απόσταση που μας χωρίζει από τους Νεάντερταλ», δήλωσε ο δρ Ρεντού από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης όπου διδάσκει.
 
Ο παλαιοανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεν Λούις, Ερικ Τρίνκαους, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι τα νέα στοιχεία είναι «ξεκάθαρα και ακράδαντα», επιτρέποντας στην ομάδα να υποστηρίζει ότι διαθέτει αποδείξεις για τις περίπλοκες ταφικές συνήθειες των Νεάντερταλ.
Η χρήση συμβολισμών και η τήρηση ταφικών εθίμων αποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος του Νεάντερταλ υπήρξε παρεξηγημένος, καθώς φαίνεται ότι η γνωσιολογική του εξέλιξη ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα.The New York Times
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top