Οταν ο δεκαεπτάχρονoς Κρίστοφερ Χερέρα έφτασε στα επείγοντα του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Τέξας, ήταν κίτρινος σαν καναρίνι αναφέρει ο ιατρός που τον εξέτασε. Ο Κρίστοφερ, μαθητής λυκείου, υπέφερε από βαριά ηπατική βλάβη μετά τη χρήση συμπυκνωμένου αποστάγματος πράσινου τσαγιού το οποίο αγόρασε επειδή υποτίθεται ότι υποβοηθούσε την καύση του λίπους. Η βλάβη στο ζωτικής σημασίας όργανό του ήταν τόσο εκτεταμένη ώστε ο νεαρός μπήκε αμέσως στη λίστα για εύρεση μοσχεύματος.
 
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, τα συμπληρώματα διατροφής για δίαιτα προκαλούν περίπου το 20% των περιπτώσεων βλαβών του ήπατος που διακομίζονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία, ποσοστό που προ δεκαετίας δεν ξεπερνούσε το 7%, αναφέρει η τελευταία ανάλυση των Αμερικανών ηπατολόγων. Η έρευνα αφορά τις βαρύτερες ηπατικές βλάβες που τελικά διακομίζονται στα νοσοκομεία, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές ο αριθμός των πασχόντων πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος.
 
Η υγεία πολλών ασθενών αποκαθίσταται μόλις σταματούν να λαμβάνουν τα διατροφικά συμπληρώματα και δέχονται κάποια θεραπεία. Κάποιοι εξ αυτών, ωστόσο, υποβάλλονται σε μεταμόσχευση ήπατος ή πεθαίνουν από ηπατική ανεπάρκεια. Δεν κινδυνεύουν, όμως, μόνο οι αφελείς έφηβοι. Σε μεγάλο κίνδυνο βρίσκονται και γυναίκες της μέσης ηλικίας, οι οποίες δεν διστάζουν να δοκιμάσουν διατροφικά συμπληρώματα τα οποία υπόσχονται ταχύτερη καύση του λίπους και απώλεια βάρους.
 
Οι Αμερικανοί δαπανούν 32 δισ. δολάρια σε διατροφικά συμπληρώματα κάθε χρόνο καθώς προσελκύονται από τους συχνά αναληθείς ισχυρισμούς των κατασκευαστών ότι τα διάφορα χάπια και οι σκόνες μπορούν να τους βοηθήσουν να χάσουν βάρος, να αποκτήσουν μυϊκή μάζα και να καταπολεμήσουν ασθένειες από το κρυολόγημα μέχρι σοβαρά χρόνια νοσήματα. Περίπου το 50% των Αμερικανών χρησιμοποιεί συμπληρώματα για τη δίαιτα και συχνά λαμβάνει πολλά προϊόντα ταυτόχρονα.
 
Ο δρ Βίκτορ Ναβάρο, πρόεδρος του τμήματος ηπατολογίας στο Δίκτυο Υγείας Αϊνστάιν, υποστηρίζει ότι τα περισσότερα από τα συμπληρώματα είναι ασφαλή. Ομως η βιομηχανία δεν υπόκειται σε καμία ρύθμιση.
Η νέα έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τις περισσότερες ηπατικές βλάβες τις προκαλούν συμπληρώματα για το «μποντιμπίλντινγκ» καθώς περιλαμβάνουν στεροειδή, τα οποία, μάλιστα, δεν αναγράφονται στη σύνθεσή τους, όπως και τα διάφορα φυτικά συμπληρώματα για την απώλεια βάρους.
 
Τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα, ωστόσο, όπως είναι οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα προβιοτικά και το ιχθυέλαιο, δεν φαίνεται να έχουν παρενέργειες. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το 70% των εταιρειών που παρασκευάζουν τα συμπληρώματα δίαιτας δεν ακολουθούν το πρωτόκολλο για τον έλεγχο ποιότητας και από τα 55.000 συμπληρώματα που παρασκευάζονται στις ΗΠΑ μόνο τα 170 (το 0,3%) έχουν μελετηθεί αρκετά προκειμένου να μην έχουν παρενέργειες.

The New York Times
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top