Σε συνομιλίες για την εξαγορά του 49% τoυ μετοχικού της κεφαλαίου βρίσκεται η προβληματική Alitalia με την αεροπορική εταιρεία του Αμπου Ντάμπι, Etihad Airways. Οι διαπραγματεύσεις, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Εάν ευοδωθούν οι επαφές μεταξύ του ιταλικού και του αερομεταφορέα του Αμπου Ντάμπι, όπως φαίνεται πιθανό, τότε ο δεύτερος θα αναχθεί στον μεγαλύτερο μέτοχο του πρώτου.
 
Η όποια συμφωνία θα ανακοινωθεί πιθανώς τις προσεχείς ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο εταίροι επί σειρά μηνών βρίσκονται σε ένα μαραθώνιο συνομιλιών, οι οποίες άλλοτε προχωρούσαν και άλλοτε διακόπτονταν. Στο επίκεντρο βρίσκεται η απόκτηση ποσοστού από 30% έως 49% της Alitalia από την Etihad, κάτι το οποίο θα μεταφραστεί σε ένεση ρευστού της τάξεως έως και των 350 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Η Αlitalia για δεύτερη φορά μέσα στο διάστημα της τελευταίας πενταετίας αποπειράται να αποφύγει την πτώχευση. Εχοντας πίσω της πολλά χρόνια κακοδιοίκησης, καθώς και το ότι τόσο η δεξιά όσο και η αριστερά στην Ιταλία τη χρησιμοποιούσαν για ψηφοθηρικούς λόγους, η Alitalia αντιμετωπίζει ζητήματα επιβίωσης. Εχει να αντιμετωπίσει τη σοβαρή αύξηση στο κόστος καυσίμων, ενώ και ο ανταγωνισμός από τις αεροπορικές εταιρείες φθηνών εισιτηρίων είναι οξύς. Λίγο καιρό πριν είχε διερευνήσει τη δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας με την Air France.
 
Η αεροπορική εταιρεία αυτή τη στιγμή είναι η βασική της μέτοχος με μερίδιο 25%. Εντούτοις, διεμήνυσε ότι δεν είναι στα σχέδιά της να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη αύξηση κεφαλαίου κατά 300 εκατ.ευρώ. Η εν λόγω πρωτοβουλία εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα για την περικοπή των δαπανών του αερομεταφορέα και τη βελτίωση της αποδοτικότητάς του.

Bloomberg
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top