Πολύ μακριά από το success story που επιμένει να παρουσιάζει η κυβέρνηση είναι οι Ελληνες, οι οποίοι φαίνεται ότι διεκδικούν χωρίς αντίπαλο το ρεκόρ απαισιοδοξίας στην Ευρώπη. Εξίσου απογοητευτικό είναι ότι Ελληνες πολίτες θεωρούν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας «πολύ κακή» σε ποσοστό 98%!
 
Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για το φθινόπωρο του 2013, οι Ευρωπαίοι πολίτες δηλώνουν αισιόδοξοι για τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, όταν οι Ελληνες φοβούνται την ανεργία, το πώς θα εξελιχθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας και την υπερβολική φορολογία.
Συγκεκριμένα, πάνω από τους μισούς πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα (51%) δήλωσαν ότι αισιοδοξούν για το μέλλον της Ε.Ε., σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 49% σε σχέση με την αντίστοιχη εαρινή έρευνα. Στην περίπτωση της Ελλάδας το ποσοστό αισιοδοξίας είναι 29%, με τους απαισιόδοξους να αποτελούν την πλειονότητα, με 69%.
 
Συνολικά, το 43% των πολιτών θεωρεί ότι η Ε.Ε. κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την έξοδο από την κρίση και την αντιμετώπιση νέων παγκόσμιων προκλήσεων. Επίσης, η αισιοδοξία αυξάνεται, καθώς ο αριθμός των Ευρωπαίων που αναφέρει ότι ο αντίκτυπος της κρίσης στην απασχόληση έχει φθάσει στο αποκορύφωμά του σημείωσε άνοδο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες (από 36% σε 40%). Οσον αφορά την Ελλάδα, το 71% των πολιτών θεωρεί ότι «τα χειρότερα έρχονται».
 
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, οι προκλήσεις συνεχίζονται, με τους Ευρωπαίους να χαρακτηρίζουν την ανεργία (49%), τη γενικότερη οικονομική κατάσταση (33%), τον πληθωρισμό (20%) και το δημόσιο χρέος (15%) τα τέσσερα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε εθνικό επίπεδο. Σε προσωπικό επίπεδο, το πιο σοβαρό πρόβλημα θεωρείται ότι είναι ο πληθωρισμός και η άνοδος των τιμών (40%).
Για τους Ελληνες, σε εθνικό επίπεδο, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η ανεργία (65%) και ακολουθούν η οικονομική κατάσταση (52%), η φορολογία (20%) και το δημόσιο χρέος (15%). Σε προσωπικό επίπεδο οι Ελληνες προβληματίζονται πρωτευόντως για τη φορολογία (36%) και στη συνέχεια για την ανεργία (30%) και την οικονομική κατάσταση της χώρας (29%).

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top