Βασιλική συγχώρεση 59 χρόνια μετά τον θάνατο του έλαβε ο διάσημος μαθηματικός Άλαν Τουρίνγκ, ο άνθρωπος ο οποίος κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έσπασε τον κωδικό Ενίγκμα των Γερμανών και έφερε δύο χρόνια πιο κοντά τη συμμαχική νίκη. Ο εξαίρετος επιστήμονας έλαβε μετά-θάνατον την συγχώρεση έπειτα από αίτηση του γραμματέα δικαιοσύνης Κρις Γκρέιλινγκ.

Ο Τουρίνγκ θεωρείται ως ο πατέρας της σύγχρονης επιστήμης των υπολογιστών και το πιο διάσημο κατόρθωμα του ήταν η δουλειά του πάνω στην αποκρυπτογράφηση του κώδικα των μηχανών Ενίγκμα, επισπεύδοντας το τέλος του πολέμου κατά δύο χρόνια τουλάχιστον. Ο Τουρίνγκ καταδικάστηκε από τις δικαστικές αρχές το 1952 εξαιτίας της ομοφυλοφιλίας του, έπειτα από ανοιχτή παραδοχή του ίδιου πως είχε σεξουαλική σχέση με άνδρα.

Του χορηγήθηκε χημικός ευνουχισμός με την χρήση ενός νέου πειραματικό σκεύασμα κάτι το το οποίο συντέλεσε στην απόφαση του να αυτοκτονήσει με δηλητήριο το 1954, σε ηλικία 41 ετών. Παρότι οι αρχές επίσημα έκαναν λόγο για αυτοκτονία η μητέρα του και ο στενός του κύκλος υποστήριξαν πως επρόκειτο για ατύχημα.

Ανακοινώνοντας την βασιλική συγχώρεση, το Γκρέισλινγκ δήλωσε: "Ο Άλαν Τουρίνγκ ήταν ένας εξαίρετος άνδρας με ένα καταπληκτικό μυαλό. Κατάφερε να σπάσει τον κώδικα των μηχανών Ενίγκμα και να συμβάλει στο τέλος του πολέμου σώζοντας χιλιάδες ζωές. Η μετέπειτα ζωή του επισκιάστηκε από την καταδίκη του εξαιτίας την ομοφυλοφιλίας του κάτι που τώρα θεωρείται άδικο και ρατσιστικό. Ο Δρ. Τουρίνγκ αξίζει να μείνει στην ιστορία εξαιτίας την συμβολής του στην επιστήμη και στην ανθρωπότητα".

Η εκστρατεία για την συγχώρεση του Τουρίνγκ κράτησε αρκετά χρόνια. Το 2009 ως πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν διέταξε την σύνταξη μιας απολογίας ενώ στο διαδίκτυο συγκεντρώθηκαν 37.404 υπογραφές.

Η δουλειά του Τουρίνκ είναι απευθείας υπεύθυνη για τις σημαντικές εξελίξεις της υπολογιστικής επιστήμης και της τεχνητής νοημοσύνης. Έπειτα από την καταδίκη του εκδιώχθηκε από το σώμα των Κυβερνητικών Επικοινωνιών όπου δούλεψε για πάνω από 8 χρόνια. Εργάστηκε πολλά ινστιτούτα όπως το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ όπου ανέπτυξε τον Μαρκ Ι, έναν από τους πρώτους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top