Την άνευ προηγουμένου κατηγορία ότι καθυστέρησε να ερευνήσει το ενδεχόμενο τέσσερις ισπανικές ποδοσφαιρικές ομάδες της πρώτης κατηγορίας να ελάμβαναν επί χρόνια παράνομες κρατικές επιδοτήσεις, εκτόξευσε χθες η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη, Εμιλι Ο’ Ράιλι, κατά του επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια, αρμόδιου για τον Ανταγωνισμό.
 
Ο κ. Αλμούνια θα πρέπει ν’ αρχίσει έρευνα για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί παράνομων κρατικών επιδοτήσεων, προκειμένου να διασκεδάσει τις όποιες υποψίες περί σύγκρουσης συμφερόντων (!), είπε χθες η κ. Ο’ Ράιλι. Μάλιστα, η Ευρωπαία Ομπουντσμαν, της οποίας καθήκον είναι να διερευνά καταγγελίες περί κακοδιοίκησης στους ευρωπαϊκούς θεσμικούς οργανισμούς, είπε ότι μία από τις εμπλεκόμενες ομάδες είναι η Αθλέτικ Μπιλμπάο.
 
Ο κ. Αλμούνια είναι οπαδός της Αθλέτικ Μπιλμπάο, ενώ ήταν και ο υπουργός της ισπανικής κυβέρνησης που είχε υπογράψει τις φοροαπαλλαγές, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, είπε η κ. Ο’ Ράιλι. Η καταγγελία κατά «αρκετών ευρωπαϊκών ομάδων» είχε υποβληθεί στην Κομισιόν το 2009. Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη οι δύο πλουσιότεροι σύλλογοι της υφηλίου, δηλαδή η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα, αλλά και η Οσασούνα.
 
Συνήθως η Κομισιόν πρέπει ν’ αποφασίζει εντός 12 μηνών αν θα διερευνήσει περαιτέρω μία καταγγελία. Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Αλμούνια, ο οποίος ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού τον Φεβρουάριο του 2010, δεν έκανε απολύτως τίποτε.
 
Σύμφωνα με την κ. Ο’ Ράιλι, η καταγγελία κατά των τεσσάρων ισπανικών ομάδων αναφέρει ότι έτυχαν προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης που είχε ως αποτέλεσμα να μην πληρώσουν φόρους ύψους «αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ». «Οχι μόνο πρόκειται περί κακοδιοίκησης, αλλά οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορεί να το εκλάβουν ως σύγκρουση συμφερόντων, δεδομένης της στενής σύνδεσης του επιτρόπου με μία από τις ποδοσφαιρικές ομάδες», είπε η κ. Ο’ Ράιλι. Προσέθεσε ότι δεν εξέτασε αν η καταγγελία έχει βάση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κομισιόν θ’ αποφασίσει σήμερα να διερευνήσει την υπόθεση και να διαλύσει τις όποιες αμφιβολίες περί σύγκρουσης συμφερόντων.
 
Απαντώντας στις ανησυχίες της Ευρωπαίας Συνηγόρου του Πολίτη, ο κ. Αλμούνια την ενημέρωσε τη Δευτέρα ότι σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων πράγματι θα λάβει την απόφαση αν θα διερευνηθεί ή όχι η καταγγελία. Ο κ. Αλμούνια «θεωρεί ότι είναι ανεπίτρεπτο να υπονοείται ότι στην υπόθεση θα μπορούσε να υπάρχει οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων», απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Αλμούνια στο πρακτορείο Bloomberg.
 
Ο κ. Αλμούνια έχει γεννηθεί στο Μπιλμπάο και ήταν υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις εθνικές εκλογές της Ισπανίας το 2000, οπότε και ηττήθηκε από τον Συντηρητικό κ. Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Την περίοδο 2004-2010 ο κ. Αλμούνια ήταν επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, οπότε και απέτυχε οικτρά στο καθήκον του να επιβλέπει αποτελεσματικά την οικονομική πολιτική των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, όπως αποδείχθηκε περίτρανα από την περίπτωση της Ελλάδας που βγήκε από την επιτήρηση το 2007 μόνο και μόνο για να καταλήξει να έχει δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 15,4% του ΑΕΠ δύο χρόνια αργότερα.

Kαθημερινή

 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top