Τη μετάβαση σε πλαστικά νομίσματα επρόκειτο να ανακοινώσει χθες η Τράπεζα της Αγγλίας, με αρχή το νέο πεντόλιρο, με τον Σερ Γουίνστον Τσόρτσιλ, από το 2016.
Η απόφαση σχετικά με τη χρήση πολυμερών νομισμάτων θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για την ιστορία 320 ετών των χαρτονομισμάτων από την Τράπεζα. Η κίνηση αυτή της Threadneedle Street ακολουθεί την απόφαση του διοικητή της μητρικής τράπεζας στον Καναδά, Μαρκ Κάρνεϊ, όπου τα πλαστικά νομίσματα έχουν ήδη εγκριθεί, ενώ στην Αυστραλία έχουν τεθεί σε κυκλοφορία εδώ και δύο δεκαετίες.
Ο Κάρνεϊ ξεκίνησε μια δημόσια διαβούλευση σχετικά με την κυκλοφορία πολυμερών τραπεζογραμματίων, καθώς είναι πιο καθαρά και πιο ανθεκτικά, λίγο μετά την άφιξή του στην Τράπεζα φέτος το καλοκαίρι.
Οι υπάλληλοι της Τράπεζας περιόδευσαν σε εμπορικά κέντρα και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα με ένα πρωτότυπο νόμισμα, προκειμένου να συγκεντρώσουν γνώμες, ενώ η τελική απόφαση αναμενόταν να ανακοινωθεί χθες.
 
Περισσότερη ασφάλεια
Η Τράπεζα, στην προσπάθειά της να προωθήσει τα πολυμερή νομίσματα, ανέδειξε τα χαρακτηριστικά ασφαλείας, τονίζοντας πως φθείρεται λιγότερο, ενώ είναι πιο δύσκολο να πλαστογραφηθεί.
Προσπάθησε, επίσης, να καταστείλει τις ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της χρήσης πλαστικών νομισμάτων, αναφέροντας πως έχουν διάρκεια ζωής έξι φορές μεγαλύτερη απ' ό,τι τα χαρτονομίσματα. Η αντοχή θα αντισταθμίσει επίσης το υψηλό κόστος παραγωγής, εξοικονομώντας έτσι περίπου 100 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με την Τράπεζα.
Εργαστηριακές έρευνες έδειξαν πως τα πολυμερή τραπεζογραμμάτια αρχίζουν να συρρικνώνονται και να λιώνουν στους 120° C, με αποτέλεσμα να μην παθαίνουν τίποτα στο πλυντήριο ρούχων, ενώ μπορούν να καταστραφούν κατά το σιδέρωμα.
 
Πολυμερή νομίσματα
Το αρχικό σχέδιο είναι να εισάγουν πολυμερή νομίσματα μιας ονομαστικής αξίας κάθε χρόνο, με αρχή το νόμισμα των 5 λιρών στις αρχές του 2016 και στη συνέχεια το νόμισμα των 10 λιρών το 2017. Τα νομίσματα θα συνεχίσουν να εικονίζουν τη Βασίλισσα, ενώ θα διατηρηθεί ο τρέχων χρωματισμός τους.
Η κίνηση αυτή είναι η τελευταία σε μια σειρά αλλαγών των τραπεζογραμματίων, που εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 1694, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τον Ουίλιαμ ΙΙΙ στον πόλεμο κατά της Γαλλίας. 


sigmalive.com
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top