Δέκα ακραία, «εξωφρενικά» σενάρια παρουσιάζει η SaxoBank για το 2014, τα οποία δεν είναι αναγκαίο να χαρακτηριστούν «απαισιόδοξα» κατά την άποψη του επικεφαλής οικονομολόγου της σκανδιναβικής τράπεζας, Στιν Τζέικομπσεν. Ενας φόρος περιουσίας σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ από την Κομισιόν, η επικράτηση μιας αντιευρωπαϊκής συμμαχίας στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτήν την άνοιξη, το σκάσιμο της «φούσκας» στην πεντάδα των κολοσσών του Διαδικτύου, μια ύφεση στη Γερμανία, η κατάρρευση του χρηματιστηριακού δείκτη Cac-40 στο Παρίσι κατά 40% από μια κρίση στην οικονομία της χώρας και το ξέσπασμα αποπληθωρισμού στις ΗΠΑ, είναι κάποια από τα ακραία σενάρια της SaxoBank για το 2014. 

«Δεν είναι σκοπός μας να δημιουργήσουμε μια απαισιόδοξη προοπτική. Αναφερόμαστε σε κάποια κρίσιμα γεγονότα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αλλαγές, κατά προτίμηση, προς το καλύτερο», σχολιάζει ο κ. Τζέικομπσεν. «Ούτως ή άλλως, από την ιστορία διαπιστώνεται ότι όλες οι αλλαγές, καλές ή κακές, απορρέουν από την αποτυχία της παλαιάς φόρμουλας στην αντιμετώπιση διαφόρων σταδίων μιας κρίσης», προσθέτει ο επικεφαλής οικονομολόγος της SaxoBank.
 
Στην πρώτη θέση της λίστας με τις «Ακραίες Προβλέψεις για το 2014» βρίσκεται το σενάριο για την επιβολή φόρου περιουσίας σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια κίνηση που θα αποβλέπει στην καταπολέμηση της ανισότητας και την εξασφάλιση επαρκών κεφαλαίων ως προληπτικό μέτρο, δηλαδή ως «μαξιλάρι» στην καταπολέμηση κρίσεων. «Θα είναι το τελικό στάδιο σε ένα απολυταρχικό καθεστώς στην Ευρώπη, υποβαθμίζοντας στο ναδίρ τα ατομικά και ιδιοκτησιακά δικαιώματα», τονίζεται από τη SaxoΒank.
 
Δεύτερο ακραίο σενάριο θα ήταν η επικράτηση μιας αντιευρωπαϊκής συμμαχίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ενας αντιευρωπαϊστής πρόεδρος στο Κοινοβούλιο και η αποτυχία των ηγετών των κρατών-μελών να επιλέξουν τον επικεφαλής στην Κομισιόν θα προκαλούσε μεγάλη αναστάτωση στην Ευρώπη σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
 
Τρίτο σενάριο της SaxoBank είναι η απότομη προσγείωση των μετοχών των Amazon, Netflix, Twitter, Pandora Media και Yelp, οι οποίες θα αποτελέσουν μια νέα «φούσκα» χάρη στην τάση των επενδυτών να υπερεκτίθενται σε ιστορίες ιλιγγιώδους ανάπτυξης λίγο καιρό μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, όπως επισημαίνεται από τη SaxoBank. Παρ’ όλα αυτά, η σκανδιναβική τράπεζα τονίζει ότι ο αμερικανικός κλάδος τεχνολογίας, συνολικά, αποτιμάται σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 15% από τον δείκτη S&P 500.
 
Στο τέταρτο σενάριο πρωταγωνιστεί η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Στο ενδεχόμενο μιας ραγδαίας επιβράδυνσης στην παγκόσμια ανάκαμψη, το γιεν θα εκτοξευθεί στα 80 έναντι του δολαρίου, διότι οι επενδυτές θα αναζητήσουν καταφύγιο για τα χρήματά τους. Τότε η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφασίζει τη μαζική ρευστοποίηση των τεράστιων τοποθετήσεων σε κρατικά ομόλογα για να αποτρέψει την ενίσχυση του γιεν, πυροδοτώντας ένα περιβάλλον απόλυτης αβεβαιότητας στις αγορές.
 
Ακολουθούν τα σενάρια αποπληθωρισμού στις ΗΠΑ και της επέκτασης των μέτρων στήριξης από τη Fed με μηνιαίες αγορές άνω των 100 δισ. δολαρίων αποκλειστικά σε ομόλογα στεγαστικών δανείων.
 
Η ύφεση στη Γερμανία και η πτώση του γαλλικού Cac-40 καταλαμβάνουν την όγδοη και ένατη θέση στις ακραίες προβλέψεις της τράπεζας, μετά το έβδομο σενάριο για την πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού. Στο δέκατο σενάριο κυριαρχεί η πτώση της τιμής του πετρελαίου στα 80 δολάρια το βαρέλι, καθώς η παραγωγή θα ενισχυθεί με μη συμβατικές μεθόδους αλλά και την πληθώρα παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία.

Ζωρζετ Ζολωτα - Kαθημερινή


 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top