Για όσους αναρωτήθηκαν γιατί ξαφνικά ο κ. Σαμαράς συνόδευσε τη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ με «ηρωικές» δηλώσεις ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέο (τρίτο) χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα (που αποτελεί μια νέα εκδοχή του «Λεφτά υπάρχουν»…), το μυστήριο λύθηκε. Οι δηλώσεις αυτές του κ. Σαμαρά έγιναν ουσιαστικά καθ’ υπόδειξιν της κ. Μέρκελ! Η οποία απλώς ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά για το πλαίσιο συμφωνίας ανάμεσα σε Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. 

Ο σχηματισμός της νέας γερμανικής κυβέρνησης οριστικοποιήθηκε χθες και -μεταξύ άλλων- βασίζεται και στην εξής συμφωνία: η Γερμανία θέτει από τα τέλη του 2014 πλαφόν στην αύξηση του χρέους της, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται ύστερα από αυτό να συμμετάσχει ξανά σε χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων προσαρμογής ούτε πρόκειται να δεχτεί οτιδήποτε θα σημαίνει αμοιβαιοποίηση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο (η Γερμανία κλείνει οριστικά την πόρτα για ευρωομόλογα κ.λπ.)!
 
Οι κ. Σαμαράς και Στουρνάρας ήταν ήδη ενήμεροι για αυτό το ζήτημα. Έτσι, ο μεν κ. Σαμαράς προέβη στις γνωστές δηλώσεις ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ο δε κ. Στουρνάρας ενέγραψε στον προϋπολογισμό του 2014 το ιλιγγιώδες ποσό των 40 δισ. ευρώ εντόκων γραμματίων, ώστε να καλυφτεί με εκδόσεις εντόκων το χρηματοδοτικό κενό του 2014 αν η Γερμανία επιμείνει μέχρι τέλους στο «ούτε ευρώ για νέα χρηματοδοτικά προγράμματα». 

Ταυτόχρονα βέβαια, όπως γράψαμε ήδη, η κυβέρνηση ενέγραψε και προβλεπόμενες εισροές από το μηχανισμό στήριξης που υπερβαίνουν τις εκταμιεύσεις από το δεύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα κατά 5,5 έως 7,75 δισ. ευρώ.
Κανονικό «δίπορτο» και… ό,τι κάτσει!

rizopoulospost.com
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top