Δραματική – Διάρκεια 107΄

Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσεμπερόπουλος
Παίζουν: Μανώλης Μαυροματάκης, Μαρία Ζορμπά, Αριάδνη Καβαλιέρου, Γιώργος Γάλλος, Θανάσης Παπαγεωργίου

Πώς ένας φιλήσυχος Αθηναίος οικογενειάρχης μεταβάλλεται σε εν ψυχρώ δολοφόνο; Την απάντηση μας τη δίνουν ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος και ο σεναριογράφος του Γιάννης Τσίρος, ανιχνεύοντας με οξυδερκές βλέμμα την αστική παράνοια. 

Ο γεωπόνος 48χρονος Κώστας Στασινός, παντρεμένος σε ευτυχισμένο γάμο με τη Ράνια και με δυο παιδιά δεν είναι ο συνηθισμένος μικροαστός. Σχετικά καλλιεργημένος και με προοδευτικές πεποιθήσεις, λατρεύει την τζαζ και απεχθάνεται τον ρατσισμό και τη βία. Ο μικρόκοσμός του κλονίζεται μια νύχτα που τέσσερις κουκουλοφόροι μπουκάρουν στη μονοκατοικία τους στη Νέα Σμύρνη και τους ληστεύουν, αφού πρώτα τους κακοποιούν βάναυσα. 

Τα κλοπιμαία ήταν ασήμαντα, το ίδιο και τα τραύματα που υπέστησαν, όμως εκείνο που δεν επουλώνεται είναι ο βιασμός της 14χρονης κόρης του Κώστα από έναν από τους ληστές, σε μια πολύ σοκαριστική σκηνή. Με τη βοήθεια ενός γείτονα, απότακτου αξιωματικού του στρατού, ενός μισότρελου ακροδεξιού που παρακολουθεί με κάμερες το δρόμο τους σε 24ωρη βάση, ο Κώστας εντοπίζει τον βιαστή και μετά ξεθάβει ένα παλιό περίστροφο. 

Δεν έχει ρίξει καλά καλά τον θανάσιμο πυροβολισμό, όταν έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με την γυναίκα του θύματος. Ο πανικός τον παραλύει. Πέρα από την αγωνία του για τις ζωές των δικών του, νιώθει να καταρρέουν οι υψηλές ανθρώπινες αξίες που έστησε μόνο του αυτό το χωριατόπουλο από την Ευρυτανία. 

Ο Κώστας κατάφερε να κατασκευάσει μια επίπλαστη εικόνα πολιτισμένου ανθρώπου, όμως δεν μπόρεσε να αποβάλει από το αίμα του την εκδικητικότητα των ορεσίβιων. Η σταδιακή συντριβή του δίνει την ευκαιρία στον Μανώλη Μαυροματάκη –που μπήκε στα σπίτια μας ως ψήστης σε θρυλική πλέον διαφήμιση κινητής τηλεφωνίας- να «κεντήσει» ψιλοβελονιά έναν σπαρακτικό χαρακτήρα που είναι περιστασιακά θύτης, αλλά κυρίως θύμα. 

Ο Τσεμπερόπουλος τον καθοδηγεί με σιγουριά και γνώση όπως και τους υπόλοιπους ηθοποιούς, πετυχαίνοντας ένα σφιχτοδεμένο έργο συνόλου, όπου έχουν όλα τη θέση τους, από την παραμικρή ατάκα, ως το παραμικρό πλάνο, ως το τελευταίο ρολάκι.


 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top