Νύξεις για μειώσεις μισθών έκανε την Τρίτη, στη γενική συνέλευση των εργαζομένων, η διεύθυνση της εφημερίδας του Ζαν-Πολ Σαρτρ, Liberation, η οποία αναμένεται να εμφανίσει απώλειες ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ για το 2013.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, οι εργαζόμενοι της εφημερίδας αποφάσισαν σε ποσοστό 90% να μην αποδεχθούν τις προτάσεις οικονομικής εξυγίανσης που τους παρουσίασε η διεύθυνση. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι απαίτησαν την παραίτηση των δύο διευθυντών, του Νικολά Ντεμοράν και του Φιλίπ Νικολά.
 
Η Liberation έχει υποστεί δραστική μείωση της κυκλοφορίας της, με απώλειες της τάξεως του 30% μόνο για το 2013. Υστερα από τρία χρόνια ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, η εφημερίδα πρόκειται φέτος να εμφανίσει μεγάλη ζημία. Παρότι οι απώλειες του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ της Liberation είναι σχετικά περιορισμένες, σε σχέση με εκείνες άλλων μεγάλων εφημερίδων, όπως της Figaro και της οικονομικής Les Echos, η Liberation δεν ανήκει σε οικονομικά εύρωστο επιχειρηματικό όμιλο, όπως οι δύο παραπάνω ανταγωνίστριές της, ενώ βαρύνεται και με τραπεζικό δάνειο 6 εκατομμυρίων ευρώ.
 
«Προτεραιότητά μας υπήρξε η διατήρηση των θέσεων εργασίας και για τον λόγο αυτό προτείνουμε προσωρινή μείωση αποδοχών, σχέδιο εθελουσίας εξόδου και μετάβαση εργαζομένων σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Το σχέδιό μας θα επιτρέψει την εξοικονόμηση 4 εκατομμυρίων ευρώ – τα 2 εκατομμύρια από τη μείωση του κόστους μισθοδοσίας», ανέφερε η πρόταση του διευθυντηρίου, που αγγίζει και το περιεχόμενο του φύλλου, προοιωνιζόμενη ενίσχυση του σχολιασμού και των αναλύσεων στην έντυπη έκδοση. Αντίθετα, η ιστοσελίδα της εφημερίδας θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην κάλυψη της ειδησεογραφίας, σε πραγματικό χρόνο.
 
Αμεση υπήρξε η αντίδραση του συνδικάτου εργαζόμενων στη Liberation, που ζήτησε την παραίτηση των δύο διευθυντών «ώστε να καταστεί δυνατή η εκπόνηση πραγματικού προγράμματος ανάπτυξης και αξιόπιστων οικονομιών». Αντίθετη άποψη υιοθέτησαν, όπως αναμενόταν, οι μέτοχοι της εφημερίδας, οι οποίοι ανακοίνωσαν τη στήριξή τους στο σχέδιο της διεύθυνσης.
 
Κρίσιμη κατάσταση
Η κατάσταση είναι πλέον κρίσιμη για τη Liberation, καθώς οι κύριοι μέτοχοί της, ο επιχειρηματίας Μπρουνό Λεντού, ο Εντουάρ ντε Ροτσίλντ και ο ιταλικός όμιλος Ersel, αρνούνται πεισματικά να καλύψουν τα ελλείμματα του εντύπου. Δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν μάλιστα τους Ιταλούς επενδυτές να βρίσκονται σε αναζήτηση αγοραστή για το μερίδιό τους.
Για τον λόγο αυτό, η διεύθυνση της Liberation αναζητεί νέο επενδυτή, όπως εξήγησε εις εκ των διευθυντών, ο Νικολά Ντεμοράν: «Ελπίζουμε σε έναν νέο θεσμικό επενδυτή, με μακρόπνοες φιλοδοξίες».
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top