Τον θεσμό της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών εξετάζουν κυβέρνηση και τρόικα, προκειμένου να εντοπισθούν όσοι πραγματικά βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία και να προστατευθεί η περιουσία τους ενόψει της άρσης των περιορισμών στους πλειστηριασμούς. Η ρύθμιση για την ειδική διαμεσολάβηση (μεταξύ οφειλετών και τραπεζών δηλαδή, διότι η διαμεσολάβηση ισχύει για την επίλυση αστικών και εμπορικών διαφορών) αναμένεται να εισαχθεί σε κάποιο από τα επόμενα νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Προς το παρόν διαμεσολαβητές γίνονται μόνο δικηγόροι (έχουν περάσει από σχετική εκπαίδευση περί τα 400 άτομα) αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο να ασκούν τον ρόλο και άλλες ειδικότητες, όπως οικονομολόγοι και ορκωτοί εκτιμητές.
Την ίδια ώρα οι αιτήσεις δανειοληπτών για ένταξη στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γνωστό ως νόμο Κατσέλη, προσεγγίζουν τις 80.000 δημιουργώντας συνωστισμό στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, που δίνουν ημερομηνία εκδίκασης ακόμη και το 2025!

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη ημερίδα από τον λέκτορα στη Νομική Αθηνών Ιάκωβο Βενιέρη, οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα από τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας φθάνουν τις 7.600 και το 35% αυτών είναι απορριπτικές, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 65% έχει γίνει αποδεκτό και παραπέμπεται προς εκδίκαση.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top