«Αποχαιρετισμός στους άνδρες» θα μπορούσε να ονομαστεί το πείραμα των Αμερικανών ερευνητών οι οποίοι κατάφεραν να σβήσουν σχεδόν ολοκληρωτικά το χρωμόσωμα Υ, το σύμβολο του ανδρισμού, από το γονιδίωμα πειραματόζωων, και πιστεύουν ότι μελλοντικά θα μπορέσουν να το αφαιρέσουν οριστικά. Οι πληροφορίες, μάλιστα, που περιείχε το χρωμόσωμα Υ ποντικού μεταφέρθηκαν σε μόλις δύο άλλα γονίδια. Στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Science, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Χαβάης αναφέρουν ότι τα πειραματόζωα, παρά την αφαίρεση του χρωμοσώματος Υ, μπόρεσαν να γίνουν πατέρες, μόνο βέβαια έπειτα από εντατική θεραπεία υποβοηθούμενης γονιμότητας. 

Οι ερευνητές, πάντως, τονίζουν ότι στόχος τους δεν είναι η εξάλειψη του εν λόγω χρωμοσώματος του ανδρισμού(;) αλλά η μελλοντική παροχή βοήθειας σε άνδρες που παρουσιάζουν στειρότητα λόγω προβλημάτων στο χρωμόσωμα Υ. Οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα ΧΧ στο γονιδίωμά τους ενώ οι άνδρες ένα Χ και ένα Υ.
 
Οπως εξηγεί η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Χαβάης, Μόνικα Γουάρντ, «το χρωμόσωμα Υ είναι σύμβολο του ανδρισμού». Στα ποντίκια περιλαμβάνει 14 ξεχωριστά γονίδια, κάποια από τα οποία έχουν έως εκατό αντίγραφα. Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Χαβάης έδειξε ότι γενετικώς τροποποιημένα ποντίκια, τα οποία διέθεταν χρωμόσωμα Υ αποτελούμενο από μόλις δύο γονίδια, μπόρεσαν να αναπτυχθούν φυσιολογικά και να τεκνοποιήσουν. «Τα ποντίκια αυτά είναι υπό φυσιολογικές συνθήκες στείρα, αλλά όπως είδαμε, μπορούν να αποκτήσουν παιδιά ακόμα και όταν το χρωμόσωμα Υ δεν διαθέτει παρά δύο γονίδια. Ωστόσο, κατέστη αναγκαία η χρήση τεχνικών τεχνητής γονιμοποίησης».
 
Τα γενετικώς τροποποιημένα ποντίκια μπορούσαν να παράγουν στοιχειώδη σπερματοζωάρια, αλλά τα ποντικάκια που γεννήθηκαν μετά την τεχνητή γονιμοποίηση ήταν φυσιολογικά και υγιή. Τα δύο γονίδια που διαθέταν ήταν το Sry, που θέτει σε λειτουργία τη διαδικασία παραγωγής άρρενα καθώς σχηματίζεται το έμβρυο, και το Eif2s3y, το οποίο εμπλέκεται στα πρώτα βήματα της παραγωγής σπέρματος. 
 
Ωστόσο, η δρ Γουάρντ επισημαίνει ότι είναι εφικτή η πλήρης εξουδετέρωση του χρωμοσώματος Υ αν ο ρόλος που διαδραματίζουν τα δύο γονίδια μπορεί να αναπαραχθεί κατά διαφορετικό τρόπο. Φυσικά, ένας κόσμος όπου δεν θα υπάρχουν άνδρες ξεπερνά και τα όρια της πιο αχαλίνωτης επιστημονικής φαντασίας. Ομως σε πρακτικό επίπεδο κατέστη σαφές ότι είναι δυνατό να διαγραφεί το χρωμόσωμα Υ σε μεγάλο βαθμό και παρ’ όλα αυτά να εξακολουθήσει να είναι δυνατή η αναπαραγωγή, κάτι που ομολογουμένως πρέπει να γεννά ελπίδες στους άνδρες που πάσχουν από τέτοια προβλήματα. Τα γονίδια τα οποία αφάνισαν οι επιστήμονες αφορούσαν την παραγωγή υγιούς σπέρματος.
 
Ο δρ Κρις Τάιλερ Σμιθ, του Ινστιτούτου Sanger της Wellcome Trust, επισημαίνει ότι η έρευνα των Αμερικανών επιστημόνων βοηθάει στην κατανόηση των μηχανισμών της βασικής βιολογίας. «Ομως είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι τα συμπεράσματα των ερευνητών δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν και στους ανθρώπους». 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top