Ένα νέο νησί το οποίο εμφανίσθηκε πριν από δύο ημέρες σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων νοτίως του Τόκιο, φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού να μεγαλώνει, σύμφωνα με πληροφορίες και εικόνες που δίνουν στη δημοσιότητα οι ιαπωνικές αρχές.

Ενώ την Τετάρτη ήταν κυκλικό με διάμετρο 200 μέτρα, το νέο νησί, το οποίο δεν έχει ακόμη όνομα, επιμηκύνθηκε σε σχήμα πατάτας με μήκος 400 μέτρα και πλάτος 200, εξήγησε εκπρόσωπος της Ακτοφυλακής.

Υλικά εκτοξεύονταν την Πέμπτη σε ύψος 900 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, έναντι 600 μέτρων την προηγουμένη, ένδειξη ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα που προκάλεσε τη γέννηση του νησιού είναι πολύ έντονη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο με τον οποίο ήρθε σε επαφή σήμερα το μεσημέρι (ώρα Τόκιο) το Γαλλικό Πρακτορείο, σκάφη της Ακτοφυλακής αναχώρησαν για μια αναγνωριστική αποστολή για να ελέγξουν την κατάσταση της νησίδας η οποία αναδύθηκε σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τη Νισινοσίμα, ένα ακατοίκητο νησί του μικρου αρχιπελάγους Ογκασαουάρα.

"Μπορεί να μεγαλώσει κι άλλο, καθώς ο κρατήρας επεκτείνεται και το μάγμα ανεβαίνει", δήλωσε ο Γιοσιχίκο Ταμούρα του Ιαπωνικού Κέντρου Ωκεανογραφικών Ερευνών.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια που μια νησίδα αναδύεται στη ζώνη αυτή. Μπορεί ωστόσο να εξαφανιστεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας εξαιτίας των κυμάτων.

Πριν από δύο μήνες, ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών στο Πακιστάν είχε επίσης προκαλέσει τη γέννηση ενός "νησιού", το οποίο αναδύθηκε ξαφνικά στην επιφάνεια της Αραβικής Θάλασσας, σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού.

Στην Ιαπωνία, χώρα σεισμών και ηφαιστείων, έχουν συμβεί από το τέλος του πολέμου του Ειρηνικού τέσσερις ως πέντε ξαφνικές εμφανίσεις νησιών. Ένα εμφανίσθηκε το 1986 και εξαφανίσθηκε μέσα σε διάστημα δύο μηνών και ένα το Σεπτέμβριο του 1973, επίσης κοντά στη Νισινοσίμα. Φαγώθηκε σε μεγάλο μέρος του από τα κύματα, αλλά εξακολουθεί σήμερα να παραμένει ορατό ένα κομμάτι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top