Επιστήμονες ανακάλυψαν τα υπολείμματα βακτηριών ηλικίας 3.5 δισεκατομμυρίων ετών, ανακάλυψη που αν επιβεβαιωθεί, πρόκειται για την αρχαιότερη μορφή ζωής που έχει ανακαλυφθεί στον πλανήτη Γη.

Τα ευρήματα προέρχονται από  ιζηματογενείς βράχους, στην επαρχία Πιλμπάρα στη βορειοδυτική Αυστραλία. Η συγκεκριμένη επαρχία είναι γνωστή για τους αρχαιότερους βράχους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον πλανήτη.

«Γνωρίζουμε ήδη πως υπήρχε άπλετη ζωή πριν από 3,3 και 3,4 δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτή όμως η ανακάλυψη μας οδηγεί στο να τοποθετήσουμε το χρονικό όριο της απαρχής της ζωής, ακόμα πιο πίσω», σημειώνει ο ερευνητής David Wacey, από το πανεπιστήμιου της Δυτικής Αυστραλίας.

Παρότι δεν υπάρχουν μικροβιακά κύτταρα πάνω στα ιζηματογενή πετρώματα που ελέγχθηκαν, οι επιστήμονες βρήκαν σημάδια τα οποία έχουν σχηματιστεί από μεγάλους θύλακες μικροβίων. «Δεν βλέπουμε τα μικρόβια τα ίδια, αλλά το τι άφησαν πίσω τους πάνω στο πέτρωμα πριν πεθάνουν», λέει ο Wacey.

Η Πιλμπάρα θεωρείται ως περιοχή «κλειδί» στην μελέτη της αρχαιότερης, μικροβιακής ζωής αφού στην περιοχή έχουν βρεθεί και μελετηθεί παλαιότερα και άλλες μορφές ζωής όπως μικρο-απολιθώματα βακτηρίων.

«Η ανακάλυψη βοηθά να καταλάβουμε καλύτερα το πώς η ζωή εξελίχθηκε στο πέρασμα των χρόνων, να εκτιμήσουμε το περιβάλλον στο οποίο έγινε αυτό και να φτιάξουμε ένα χρονοδιάγραμμα», εξηγεί ο ερευνητής.

Τα ευρήματα θα δημοσιευθούν στο περιοδικό Αστροβιολογία της Αυστραλίας.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top