Στις 24 Νοεμβρίου οι Ελβετοί ψηφίζουν για την επιβολή ανώτατου ορίου στους μισθούς όλων των εργαζομένων στη χώρα, πρόταση που προκαλεί ζωηρή δημόσια συζήτηση. Αλλωστε, οι υψηλότατες αμοιβές τις οποίες απολάμβαναν τα στελέχη των ελβετικών χρηματοπιστωτικών ομίλων στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης είχαν προκαλέσει οργή και αντιπαραθέσεις. Η ομοσπονδία των εργατικών σωματείων αναφέρει πως το 1% των πλέον υψηλόμισθων πολιτών είδε τις αποδοχές του να αυξάνονται 39% το διάστημα 1996-2010, ενώ για όσους έχουν μεσαίους μισθούς η αύξηση ήταν 6% και για τους χαμηλόμισθους το ποσοστό ήταν 9%. Στην Ελβετία έχει προταθεί δημοψήφισμα και για κατώτατο μισθό 2.000 ευρώ, όταν το όριο της φτώχειας είναι στα 1.870 ευρώ.

Στο δημοψήφισμα στις 24 τρέχοντος, οι Ελβετοί θα υπερψηφίσουν ή θα καταψηφίσουν την πρόταση, μία εταιρεία να μην προσφέρει μισθό, ο οποίος να υπερβαίνει το δωδεκαπλάσιο της κατώτατης αμοιβής της. Μεγάλο μέρος των Σοσιαλδημοκρατών στηρίζει ένθερμα την πρόταση, ισχυριζόμενοι ότι θα συμβάλει στην άμβλυνση της ανισότητας μεταξύ των εισοδημάτων των πολιτών, η οποία έχει διευρυνθεί σε σημαντικό βαθμό τις τελευταίες δεκαετίες. Στο αντίπαλο στρατόπεδο, όσοι τάσσονται κατά της πρότασης για ανώτατο όριο αποδοχών, υπογραμμίζουν πως με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει μείωση των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. 

Επιπλέον, θα ανακύψουν γραφειοκρατικά προβλήματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τέλος, το σοβαρότερο όλων είναι ότι η Ελβετία πάντα εθεωρείτο χώρα με πολιτική και νομoθετική σταθερότητα, ενώ η παρούσα πρωτοβουλία κλονίζει τα δεδομένα αυτά, καθώς και την ανταγωνιστικότητά της.

Reuters
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top