Την οριστική της αποχώρηση από τον διαγωνισμό για την πώληση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού ανακοίνωσε στην ελληνική κυβέρνηση και στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) η επενδυτική εταιρεία του Εμιράτου του Κατάρ επικαλούμενη «αλλαγή στρατηγικής» στα διεθνή επενδυτικά της έργα. Είναι η δεύτερη φορά μέσα στο 2013 που η Qatari Diar, θυγατρική της Qatar Authority Investment, αποχωρεί από τη σχετική διαδικασία.
 
Η κυβέρνηση ανέμενε στις αρχές Νοεμβρίου ενημέρωση από την Qatari Diar αναφορικά με τη συμμετοχή της στην επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το Ελληνικό που κανονικά εξέπνεε σήμερα 29 Νοεμβρίου. Μάλιστα, αν και είχε προγραμματισθεί η έλευση εκπροσώπων της εταιρείας για επαφές στην Αθήνα αυτή ματαιώθηκε. Ως εκ τούτου, η ελληνική πλευρά απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα επιστολή στην καταριανή εταιρεία ζητώντας ενημέρωση για τις προθέσεις της. 

Η Qatari Diar απάντησε στο ΤΑΙΠΕΔ ότι αποσύρεται από τον διαγωνισμό και επικαλέσθηκε την αλλαγή τής στρατηγικής της αναφορικά με τα διεθνή επενδυτικά της έργα. «Στην παρούσα φάση δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε σε ένα έργο τέτοιου μεγέθους και κόστους», τονίζεται στη σχετική επιστολή. «ΤΑ ΝΕΑ» απευθύνθηκαν στην Qatari Diar για το ζήτημα, ωστόσο ο εκπρόσωπος της εταιρείας στο Λονδίνο δεν ήταν διαθέσιμος.
 
Παράλογες απαιτήσεις. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο βασικός λόγος της αποχώρησης του Κατάρ από τον διαγωνισμό για το Ελληνικό είναι η απόρριψη από την ελληνική κυβέρνηση των αξιώσεων που είχε εγείρει προκειμένου να επενδύσει στο έργο. Οπως αναφέρουν στα «ΝΕΑ» οι ίδιες πηγές, μπορεί το Κατάρ τον Φεβρουάριο να επανήλθε στον διαγωνισμό (τον είχε εγκαταλείψει τον Ιανουάριο) και να υπέγραψε τη συμφωνία εμπιστευτικότητας προκειμένου να παραλάβει τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού, ωστόσο εν συνεχεία και ειδικά από τις αρχές καλοκαιριού «εξασθένησε» το ενδιαφέρον του.
 
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και το ΤΑΙΠΕΔ φρενάρισαν τις απαιτήσεις που έθεσε η Qatar Authority Investment και οι οποίες ουσιαστικά παρέπεμπαν σε όρους «λεοντείου» διακρατικής συμφωνίας. Ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι μετά τον Ιούνιο δρομολογήθηκαν πολιτικές εξελίξεις και ενδοκυβερνητικές αλλαγές στο εμιράτο, οι οποίες επέδρασαν και στη διαδικασία.
 
ΤΙ ΖΗΤΟΥΣΕ. Είναι ενδεικτικό ότι για να μετάσχει στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για το Ελληνικό η Qatari Diar ζητούσε πλήρη κυριότητα της έκτασης που επρόκειτο να αναπτυχθεί, πλήρη απαλλαγή από τον ΦΠΑ, από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, φοροαπαλλαγές για τις εταιρείες που θα δραστηριοποιούνταν ως επενδυτές στο Ελληνικό και δεσμεύσεις ότι το Δημόσιο θα ενοικίαζε τα ακίνητα που θα ανέπτυσσε η επενδυτική φίρμα σε μέρος τής 6.200 στεμμάτων έκτασης του Ελληνικού.

τα ΝΕΑ
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top