Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπανγκόρ στη Βρετανία, ανακοίνωσε πως το μεγαλύτερο σε ηλικία ζώο του κόσμου ήταν ένα οστρακοειδές με το όνομα "Μίνγκ" αλλά σκοτώθηκε κατά λάθος κατά την διάρκεια της διαδικασίας υπολογισμού της ηλικίας του.

Ο Μινγκ άνηκε σε ένα είδος ισλανδικού οστρακοειδούς με την ονομασία "ωκεάνιο όστρακο" και εκτιμήθηκε πως η ηλικία του έφθανε τα 507 χρόνια, όντας γεννημένο δηλαδή το 1499. Πήρε το όνομα του από την κινέζικη δυναστεία των Μίνγκ που βασίλευε εκείνη την εποχή (1368-1644).

Το όστρακο ανακαλύφθηκε στην Ισλανδία το 2006 με τους ερευνητές αρχικά να πιστεύουν πως ήταν μόλις "405" ετών. Η ηλικία υπό κανονικές συνθήκες υπολογίζεται από τον αριθμό των δακτυλίων που υπάρχουν πάνω στο κέλυφος του όστρακου. Οι δακτύλιοι του Ming ήταν τόσοι πολλοί και πυκνοί που ήταν αδύνατο να μετρηθεί η ηλικία του με αυτόν τον τρόπο και τελικώς οι επιστήμονες πήραν την απόφαση να ανοίξουν το όστρακο και να μελετήσουν το εσωτερικό του. Κατά την διαδικασία του ανοίγματος, σκότωσαν κατά λάθος τον οργανισμό που ζούσε μέσα.

Ο Μίνγκ ήταν το γηραιότερο ζώο του πλανήτη αλλά υπάρχουν πολλά παρόμοια όστρακα στα νερά της Ισλανδίας και οι επιστήμονες πιθανολογούν πως κάποια από αυτά είναι εξίσου παλιά. Ο λόγος που αυτού του είδους οι οργανισμοί ζουν τόσο πολύ είναι ο πάρα πολύ αργός μεταβολισμός τους.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top