Την προσοχή γιατρών και ασθενών εφιστούν επιστήμονες στις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη διάσειση, καθώς ανακάλυψαν ότι η βλάβη που προκαλείται εξαιτίας της μπορεί να διαγνωστεί ακόμη και αρκετούς μήνες μετά την ανάρρωση.
 
Τη διαπίστωση έκαναν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Ν. Μεξικού, οι οποίοι σύγκριναν τον εγκέφαλο 50 ατόμων που είχαν πάθει ήπια διάσειση και άλλων 50 που δεν είχαν υποστεί το παραμικρό χτύπημα στο κεφάλι. Αρχικά, τα προβλήματα που είχαν προκύψει είχαν να κάνουν με τη μνήμη, ενώ υπήρχαν επίσης πονοκέφαλοι και ζαλάδες που εξαφανίστηκαν έπειτα από μερικές εβδομάδες. 

Ωστόσο, έπειτα από διάστημα τεσσάρων μηνών οι επιστήμονες έβλεπαν ότι υπήρχαν ακόμα διαφορές στη ροή του υγρού του εγκεφάλου, γεγονός που σημαίνει ότι στα άτομα που είχαν υποστεί διάσειση ο εγκέφαλος δεν είχε θεραπευτεί πλήρως.
 
Αυτό οδήγησε τους επιστήμονες στο να συγκρίνουν τις συνέπειες της διάσεισης με εκείνες που επιφέρει ένα έγκαυμα, τα συμπτώματα του οποίου εξαφανίζονται πολύ πριν από την πλήρη αποκατάσταση του ιστού. Οπως εξήγησε στο BBC ο επικεφαλής της έρευνας δρ Αντριου Μάγιερ, διαπιστώθηκε ότι το γεγονός ότι οι ασθενείς αισθάνονται πολύ καλύτερα δεν σημαίνει ότι έχει ολοκληρωθεί η ανάρρωση και η αποκατάσταση της βλάβης.
 
Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology», ακόμη μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να δείχνουν οι αθλητές, οι οποίοι συνήθως επιστρέφουν στις προπονήσεις και τους αγώνες πολύ νωρίτερα από ό,τι πρέπει. «Στις ΗΠΑ οι αθλητές που παθαίνουν διάσειση μένουν εκτός αγωνιστικού χώρου για διάστημα μίας εβδομάδας ή δέκα ημερών, επειδή αυτό είναι το διάστημα που οι άνθρωποι δείχνουν και αισθάνονται καλύτερα», είπε ο δρ Mάγιερ. «Ωστόσο, ο χρόνος αυτός φαίνεται ότι είναι μικρός, αφού είναι πλέον σαφές ότι δεν αρκεί για να επανέλθει ο ιστός σε φυσιολογική κατάσταση».
 
Τόνισε δε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι τα πολλαπλά μικρά τραύματα που προκύπτουν σε μικρό διάστημα έχουν πολύ χειρότερα αποτελέσματα από ό,τι ένα μεγαλύτερο χτύπημα.
 
Αλεξάνδρα Χυδηριώτη
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top