Πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ προβλέπει για τη φετινή χρονιά ο Προϋπολογισμός του 2014 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και ο οποίος θα έχει ψηφιστεί μέχρι τις 7 ή 8 Δεκεμβρίου.
Προβλέπει επίσης επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,6% το 2014 έναντι ύφεσης 4% φέτος και μείωση της ανεργίας στο 24,5% το 2014, έναντι 25,5% φέτος.
Παρουσιάζοντας τον Προϋπολογισμό στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 είναι υπερδιπλάσιο από την εκτίμηση που είχε αποτυπωθεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, πριν από περίπου ένα μήνα. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος του προγράμματος είναι για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα φέτος.
 
Όπως διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας αυτή η εκτίμηση είναι χωρίς να περιλαμβάνεται η αναδρομική μείωση του επιτοκίου σε χορηγούμενα από τους εταίρους δάνεια, χωρίς τη μεταφορά των αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs) και χωρίς τα ποσά που αντιστοιχούν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SMPs).
Όσον αφορά στην ύφεση, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 4%, έναντι πρόβλεψης για 4,5% στον περυσινό Προϋπολογισμό, και ύφεσης 6,4% το 2012.
Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η αυξητική δυναμική της ανεργίας ανακόπτεται. 


naftemporiki.gr
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top