Η Αυστραλία θα πρέπει να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια αν θέλει να αποφύγει παράλυση της οικονομίας. Σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπή Παραγωγικότητας, η γήρανση του πληθυσμού απειλεί τα θεμέλια της οικονομίας και θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα. Ενα απ’ αυτά είναι η υποχρεωτική εργασία μέχρι τα 70 προκειμένου να αντέξει το κράτος το μελλοντικό κόστος περίθαλψης των ηλικιωμένων πολιτών του. 

Το «επαναστατικό» σχέδιο της επιτροπής περιλαμβάνει δέσμη μέτρων, τα οποία προβλέπουν ακόμη και τη «μοιρασιά» με το κράτος της προστιθέμενης αξίας της κατοικίας των ηλικιωμένων πολιτών. Η επιτροπή προτείνει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 70, μέτρο που θα αποδώσει στο κράτος 150 δισ. δολάρια, χρήματα αναγκαία για την πληρωμή συντάξεων και παροχή υπηρεσιών στους πολίτες τρίτης ηλικίας. Οι απογραφές δείχνουν ότι ο πληθυσμός της Αυστραλίας γερνάει. Η υπογεννητικότητα δεν βοηθάει τη φυσική ανανέωση του πληθυσμού με συνέπεια τη συνεχή αύξηση του κόστους παροχής συντάξεων, περίθαλψης και άλλων υπηρεσιών.
 
Οι προτάσεις
Συνοπτικά, η Επιτροπή Παραγωγικότητας προτείνει:
– Αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 70 χρόνια και όχι στα 67 που προβλέπει απόφαση των πρώην Εργατικών κυβερνήσεων της χώρας.
– Αύξηση στα 60 του ορίου ηλικίας, που οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αποσύρουν χρήματα από το εφάπαξ τους.
– Διεκδίκηση από το κράτος μεριδίου από τα 400 εκατ. δολ., που κατά τους υπολογισμούς της επιτροπής θα κληρονομήσουν οι «baby boomers» από τους γονείς τους.
– Διεκδίκηση από το κράτος μέρος της προστιθέμενης αξίας της ιδιωτικής κατοικίας των συνταξιούχων, για να λαμβάνουν κατ’ οίκον βοήθεια από το κράτος. Το κράτος θα διεκδικεί το μερίδιό του από την προστιθέμενη αξία όταν θα πωλείται το σπίτι κάθε συνταξιούχου.
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top