Πενήντα έξι (56) θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος υπάρχουν στη διαδρομή από το Σύνταγμα, την οδό Πανεπιστημίου έως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Ετσι, τουλάχιστον, ειπώθηκε προχθές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο ενέκρινε την αναμόρφωση της Πανεπιστημίου και τη μετατροπή της σε έναν πεζόδρομο ήπιας κυκλοφορίας (με τραμ και ποδήλατο) όπως και τον ανασχεδιασμό πλατειών και άλλων ελεύθερων χώρων, όπως της πλατείας Ομονοίας.
 
Σε παλιότερες ανασκαφικές έρευνες τόσο για τα έργα του Μετρό όσο και στη δεκαετία του '60 στην περιοχή έχουν βρεθεί τάφοι και μάλιστα σε μικρό βάθος από την επιφάνεια του οδοστρώματος. Συγκεκριμένα, στο ύψος της Ακαδημίας Αθηνών «ξηλώναμε καλώδια δικτύων κοινής ωφέλειας για να σκάψουμε τους τάφους», μας είπε αρχαιολόγος που διενεργούσε τις ανασκαφές για το Μετρό.
 
Θετική ψήφο
«Πρόκειται για ένα εκτεταμένο νεκροταφείο των κλασικών και ρωμαϊκών χρόνων, που ξεκινάει από το Σύνταγμα και φθάνει έως την οδό Εμμ. Μπενάκη», θυμάται. Το οδόστρωμα δεν έχει ερευνηθεί, αλλά εφόσον έχουν βρεθεί τάφοι στα πεζοδρόμια, θεωρείται βέβαιο ότι θα εντοπιστούν στο πρώτο μέτρο που θα σκάψουν για τις γραμμές του τραμ.
Κάτι, ωστόσο, που δεν έρχεται σε αντίθεση με τη φιλοσοφία των αρχιτεκτονικών μελετών του «Re-think Athens/Ξανασκέψου την Αθήνα» και του επιστημονικού συμβούλου, καθηγητή Παν. Τουρνικιώτη: «Γιατί αν βρεθούν αρχαιότητες θα ενταχθούν στο έργο και θα αναδειχθούν» όπως είπε ο ίδιος στο ΚΑΣ, κερδίζοντας έτσι τη θετική ψήφο της ολομέλειας.
 
Πάντως, ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι το έργο δεν θα προχωρήσει σε μεγάλα βάθη, εκτός από την πλατεία Δικαιοσύνης, όπου θα κατασκευαστεί δεξαμενή για τη συλλογή ομβρίων υδάτων απ' όλη την περιοχή (μέχρι και από τις ταράτσες) με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία και αρδευτική αυτονομία. Το νερό, άλλωστε, θα παίξει ρόλο στη διαμόρφωση του νέου αστικού τοπίου.
 
Υδάτινες κατασκευές προβλέπονται σε τέσσερα σημεία, όπως στην οδό Κοραή, στην πλατεία Δικαιοσύνης (Πανεπιστημίου, Αρσάκη, Σταδίου και Σανταρόζα), στην Ομόνοια και έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Και μη φανταστείτε τα γνωστά μας σιντριβάνια, αλλά οριζόντιες πλακοστρωμένες επιφάνειες, που θα γεμίζουν νερό το καλοκαίρι ή σε κάποια γιορτή, προσφέροντας πηγή δροσιάς και παιχνιδιού για μικρούς και μεγάλους.
 
Ο κ. Τουρνικιώτης ρωτήθηκε αν έχει ληφθεί μέριμνα για τυχόν βανδαλισμούς του έργου και των ήδη «ταλαιπωρημένων» νεοτέρων μνημείων της οδού Πανεπιστημίου. «Τα πάντα έχουν όρια και όλα μπορούν να σπάσουν» είπε, διευκρινίζοντας όμως ότι έχει ληφθεί μέριμνα ώστε οι προδιαγραφές των υλικών και των συστημάτων να εξασφαλίζουν τη μέγιστη αντοχή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να καταστραφούν.
 
Γεμάτη μνημεία
Τέλος, αναφερόμενος στις αναπλάσεις πλατειών, είπε ότι η Ομόνοια ανακτά και πάλι το αρχικό τετράγωνο σχήμα της και η πλ. Δικαιοσύνης γίνεται σκιερή και πιο φιλική στον περιπατητή. Θα φυτευτούν δέντρα (πλατάνια, νεραντζιές), θα τοποθετηθούν διάφανες στάσεις του τραμ, στις οποίες δεν θα επιτρέπεται η τοποθέτηση διαφημίσεων και τα Ι.Χ. θα κάνουν χρήση μόνο των κάθετων δρόμων, όπως π.χ. της Μπενάκη και της Αμερικής.
 
Η ίδια μελέτη, που εκπονήθηκε με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση, ενεκρίθη προ ημερών και από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) καθώς η Πανεπιστημίου είναι γεμάτη μνημεία της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς (Εθνική Βιβλιοθήκη, Πανεπιστήμιο, Ακαδημία Αθηνών, Οφθαλμιατρείο, Νομισματικό Μουσείο - Οικία Σλήμαν κ.ά.).

Eλευθεροτυπία
 
ONLINE-PRESS © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top